Verhoogd risico bij verkoop van huis

Circa 100.000 huishoudens lopen een verhoogd risico op financiële problemen door prijsdalingen op de woningmarkt. Ze hebben kans op een levenslange restschuld als ze hun woning gedwongen moeten verkopen. Dat zegt minister Van der Laan (Wonen, PvdA).

Het kabinet gaat hen niet helpen, zei Van der Laan. „De problemen worden veroorzaakt door aarzelende kopers die op verdere prijsdalingen wachten. Daar kan het kabinet niets aan doen.”

Het gaat bijvoorbeeld om huizenbezitters die werkloos raken en om mensen die een nieuw huis hebben gekocht, maar hun oude niet kwijtraken. Van der Laan hoopt dat zo veel mogelijk huizenbezitters hun woning tijdelijk gaan verhuren. De Vereniging Eigen Huis en gemeenten gaan die mogelijkheid beter promoten, en Van der Laan heeft met banken afgesproken dat ze tijdelijke verhuur vaker zullen toestaan.

De meeste kwetsbare groep zijn mensen die twee tot vier jaar geleden een huis met een tophypotheek hebben gekocht, zegt de woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis. Bij een tophypotheek is de waarde van de hypotheek hoger dan die van het huis. „Zij zijn ervan uitgegaan dat huizenprijzen en salarissen altijd blijven stijgen. Ze hebben nooit aan het huidige scenario gedacht.”

Hoofd financieringen bij de Rabobank Jan Molenaar, de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, vindt dat Van der Laan overdrijft. Jaarlijks komen zo’n 3.000 Rabo-klanten in de problemen, zegt hij. „Dat zal de komende tijd oplopen, maar dan hebben we het niet over het horrorscenario van de minister.” Daarnaast, stelt Molenaar, wordt maar eenderde van de problemen veroorzaakt door werkloosheid. „Er zijn ook veel scheidingsgevallen of mensen die gewoon niet met geld kunnen omgaan.” Met de meeste mensen wordt een betalingsregeling getroffen zodat de woning niet verkocht hoeft te worden.