Verdachte krijgt meer recht op onderzoek vooraf

Advocaten krijgen meer mogelijkheden om invloed uit te oefenen op het strafrechtelijk onderzoek tegen hun cliënt. Om dit mogelijk te maken krijgt de rechter-commissaris meer mogelijkheden om zelf „onderzoekshandelingen” te verrichten, als de verdachte daarom vraagt. Het kabinet heeft ingestemd met een voorstel van minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) om dit mogelijk te maken. Doel is een „evenwichtiger voorbereiding” van strafzaken.

Het voorstel van Hirsch Ballin is één van de wijzigingen in het wetboek van strafrecht die het gevolg zijn van justitieel falen tijdens het onderzoek naar de Schiedammer parkmoord. Door een reeks fouten bij politie en het Openbaar Ministerie zat in die zaak een onschuldige man vier jaar vast. De zaak leidde tot onrust binnen justitie en in de samenleving. De rechter-commissaris kan op verzoek van de officier van justitie of de verdachte aanvullend onderzoek doen tijdens het hele vooronderzoek.