Troosteloos slot van bewogen seizoen

De 38-jarige Michael Mols neemt afscheid van de supporters van Feyenoord. Foto ProShots Feyenoord - NAC , 21-05-2009 , Play-Offs , 0-4 , Michael Mols bedankt het publiek na zijn laaste wedstrijd - FOto ProShots
De 38-jarige Michael Mols neemt afscheid van de supporters van Feyenoord. Foto ProShots Feyenoord - NAC , 21-05-2009 , Play-Offs , 0-4 , Michael Mols bedankt het publiek na zijn laaste wedstrijd - FOto ProShots ProShots

Feyenoord 0 NAC 4

Ruststand 0-1. 31. Penders 0-1, 53. Reuser 0-2, 85. Kwakman 0-3, 87. Kolkka 0-4. Scheidsrechter: Braamhaar. Toeschouwers: 28.000.

Koen Greven

In een tijdsbestek van 24 uur bezigde Eric Gudde de termen „betreurenswaardig” en „ontluisterend”. De algemeen directeur van Feyenoord gebruikte de eerste kwalificatie woensdag naar aanleiding van de mislukte besprekingen met een groepje vermogende supporters waardoor een financiële injectie van tientallen miljoenen euro’s uitblijft. Met het woord ontluisterend gaf Gudde een dag later aan hoe hij dacht over de 4-0 nederlaag in de Kuip tegen NAC Breda. „Of zo’n einde bij dit seizoen van Feyenoord past? Ja, blijkbaar wel”, stelde de directeur.

Feyenoord was na de 3-2 nederlaag van afgelopen zaterdag tegen NAC vol goede moed aan het tweede duel begonnen. Maar na de goal van Rob Penders sloeg de angst in de benen van de Feyenoorders. In de tweede helft werd de ploeg bij vlagen te kijk gezet. NAC schroefde de score door doelpunten van Martijn Reuser, Kees Kwakman en Joonas Kolkka verder op.

Interim-coach Leon Vlemmings probeerde na afloop een verklaring te geven voor de wanvertoning waardoor zijn ploeg werd uitgeschakeld in de play-offs om een plaats in de voorrondes van de Europa League. De woordkeus van Vlemmings was net zo verbijsterend als het spel van zijn ploeg. „Dat we alsnog op de zevende plaats zijn geëindigd was mooi, maar over de wijze waarop we in de play-offs zijn uitgeschakeld kan ik niet tevreden zijn.”

Feyenoord beëindigde een turbulent seizoen waarin de club zowel op financieel als sportief gebied verschillende dieptepunten kende. Van het uitblijven van investeerders tot het ontslag van Gertjan Verbeek. En van het verplicht terugschroeven van de begroting tot nederlagen tegen clubs als Volendam, Roda JC en NAC. De wijze waarop Feyenoord zich in een half gevulde Kuip liet vernederen is zelden vertoond. Terwijl de clubleiding, de spelers en de supporters van ellende de handen voor de ogen sloegen, stelde Vlemmings koeltjes dat hij „niet tevreden kon zijn”.

Vlemmings wordt volgend seizoen weer assistent-trainer naast de nieuwe coach Mario Been. De oud-voetballer van Feyenoord is niet te benijden. Als het afgelopen seizoen iets heeft duidelijk gemaakt, dan is het wel dat de huidige selectie van Feyenoord allesbehalve in balans is. Been gaf samen met adviseur Leo Beenhakker al aan dat de ploeg minimaal wat „bescheiden versterkingen” nodig heeft. Maar nu de besprekingen met de investeerders zijn mislukt, staan mogelijke aankopen volgens Gudde voorlopig „on hold”

Feyenoord neemt afscheid van Henk Timmer, Serginho Greene, Theo Lucius en Michael Mols. Maar als Feyenoord versterkingen wil, zal de club ook dure spelers als Roy Makaay en Jon Dahl Tomasson moeten laten vertrekken.

Gudde wilde niet op de zaken vooruit lopen. „Met veel kennis en verstand van zaken is er bij ons een lijstje opgesteld van mogelijke aanwinsten. Daarbij is creatief en bescheiden gedacht. Helaas kunnen we er nu even geen gebruik van maken. Ik kan tal van scenario’s verzinnen. Misschien komen er nu wel andere investeerders.”

Gudde mag dan hopen op een gezonde toekomst voor Feyenoord, de tegenslagen blijven zich onder zijn bewind opstapelen. Door de nederlaag van gisteren tegen NAC is het laatste sprankje hoop op een seizoen met Europees voetbal vervlogen.

Daarnaast kampt de Rotterdamse volksclub met een schuld van ruim 20 miljoen euro. Komend seizoen moet de directie het budget met ruim 6 miljoen terugbrengen, tot bijna 40 miljoen, om de begroting sluitend te krijgen.

Tot voor kort dacht Feyenoord met behulp van enkele geldschieters zowel de financiële als de sportieve problemen te lijf te kunnen gaan. Maar de financiers dienden in de ogen van de Feyenoorddirectie een te fors eisenpakket in. Ze zouden inzage in alle boeken willen, een sluitende, en (dus) fors lagere begroting voor het komende seizoen en een of meer zetels in de raad van commissarissen. Ook mocht Feyenoord het ‘nieuwe geld’ absoluut niet gebruiken om oude rekeningen mee af te lossen.

Gudde liet weten dat de bespreking tot niets heeft geleid. „Voor de exploitatie van de club hebben we de investeerders niet nodig. We kunnen de salarissen en het vakantiegeld nog gewoon betalen. Maar dat willen we volgend jaar ook doen. Als we ons hadden geplaatst voor de Europa League hadden we misschien wat meer los kunnen maken. Als dat op zo’n manier mislukt, dan is dat ontluisterend en teleurstellend.”

    • Koen Greven