Stripper veilt zijn sokken

Op hun veiling ‘Two in One’ bij Christie’s hebben de kunsthuizen de Appel en Witte de With voor 443.456 euro aan hedendaagse kunst verkocht. Het laatste kavel was Christian Jankowski’s performance Strip the Auctioneer, waarbij de kunstenaar zichzelf uitkleedde en alles verkocht wat hij aan had. De linkersok bracht 2.750 euro op, de rechtersok drieduizend.

Voor de veiling hadden beroemde kunstenaars als Marlene Dumas, Maurizio Cattelan en Joep van Lieshout werk ter beschikking gesteld. Van de 133 werken werden er 119 verkocht. De veiling, die het moest hebben van zijn ludieke, benefietkarakter, kende geen bodemprijzen; het bieden begon bij één euro.

Kopers uit éénentwintig landen boden vooral op een houten reus van Stephan Balkenhol (43.000 euro), een video-installatie van Marina Abramovic (20.000 euro) en een wild geschilderde ballerina van Jonathan Meese (18.750 euro).

De Appel uit Amsterdam en Witte de With uit Rotterdam vroegen de bekendste van ‘hun’ kunstenaars om voor Two in One elk één werk aan te leveren om geld in te zamelen voor toekomstplannen als een verhuizing en een vernieuwde programmering. De instituten werkten voor het eerst samen met een veilinghuis, de kunstenaars maakten veelal hun veilingdebuut en kregen vijftien procent van de opbrengst.