Steun wietpas slinkt snel

Ook de gemeenten Heerlen en Kerkrade doen voorlopig niet mee aan het pasjessysteem voor coffeeshops. Net als Venlo, Venray, Roermond en Weert vinden ze dat een experiment alleen zin heeft, als minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken extra politie-inzet toezegt. Alleen Maastricht en Sittard-Geleen staan nog altijd achter de proef, maar ook daar moeten de gemeenteraden zich nog uitspreken.

De Limburgse burgemeesters presenteerden begin vorige week hun plannen. Ze wilden met ingang van 1 januari van het volgend jaar gaan experimenteren met een pasjessysteem bij de verkoop van softdrugs. Coffeeshops moesten besloten clubs waar alleen leden met een speciaal document nog terecht konden. Ook de ministers Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) en Hirsch Ballin (Justitie, CDA) kwamen voor de bekendmaking van de proef naar Maastricht. Ze zeiden, afhankelijk van de uitwerking, hun steun toen toe.

Ter Horst liet wel doorschemeren, dat ze geen extra blauw beschikbaar wilde maken. De Limburgse burgemeesters vinden dat een voorwaarde, omdat ze zeker bij het begin van de proef verwachten dat een deel van de handel zich verplaatst naar de illegaliteit. „Het kan niet zo zijn dat wij als regio alles op onze nek halen en dat het Rijk toekijkt”, zegt burgemeester Toine Gresel van Heerlen. „Als wij zouden meedoen, is dat grotendeels uit solidariteit. Maar dan moet het wel goed geregeld zijn. Wij hebben met drie coffeeshops een redelijk beheersbaar drugsprobleem. Maastricht heeft er zeventien en veel drugstoeristen.”

De Maastrichtse burgemeester Leers ziet de opstelling van zijn collega’s als signaal voor Ter Horst. Hij heeft begin juni een gesprek met de minister en vertrouwt er op dat er dan alsnog toezeggingen komen voor extra politie-inzet.