S&P's: Britse status zwakker

De Britse regering heeft gisteren een gevoelige tegenvaller moeten incasseren. De vooraanstaande kredietbeoordelaar Standard & Poor’s wijzigde zijn verwachtingen omtrent de vooruitzichten voor de Britse economie voor de middellange termijn van ‘stabiel’ naar ‘negatief’.

Weliswaar behouden de Britten vooralsnog hun AAA-status maar de toegevoegde kwalificatie ‘negatief’ miste haar uitwerking niet. Op de valutamarkten verloor het Britse pond gisteren drie pence. Ook de Londense beursindex FTSE100 daalde prompt met 2,8 procent.

S&P’s baseert zijn oordeel vooral op de snel verslechterende staat van de overheidsfinanciën. De netto schuld van de Britse regering dreigt het totale nationale inkomen te evenaren. Bovendien ziet het er niet naar uit dat die situatie zich de komende jaren snel zal verbeteren in dat opzicht. Het is voor het eerst sinds S&P’s met zijn beoordelingen van de Britse economie begon in 1978 dat het bedrijf zich zo somber uitlaat. Het Verenigd Koninkrijk is het eerste grote westerse land dat een dergelijke pijnlijke correctie moet ondergaan. In Europa hebben landen als Spanje en Ierland hun kredietwaardigheid wel zien verminderen als gevolg van de recessie.

Ook in de Verenigde Staten bestaat overigens zorg dat de kredietwaardigheid van het land in het geding komt door de enorme financiële verplichtingen die de overheid de laatste maanden is aangegaan. Ook minister van Financiën Timothy Geithner erkende gisteren dat het zaak is het financieringstekort in de hand te houden. In Frankrijk en Duitsland, waar het niveau van de tekorten dat van het Britse lijkt te zullen evenaren, leven eveneens zorgen op dit punt.

De Conservatieve woordvoerder George Osborne noemde het besluit van S&P’s een bewijs dat het beleid van de Labour-regering niet deugt. De Conservatieven hebben de regering er dikwijls van beschuldigd het financieringstekort op onverantwoordelijke wijze te hebben doen oplopen.

Staatssecretaris Stephen Timms (Financiën) wees er echter op dat andere kredietbeoordelaars het voorbeeld van S&P’s nog niet hebben gevolgd.