Selectie Theater & Dans

Parasieten

Zwetende, stinkende stilstand ademt Parasieten van het Nationale Toneel. Duitser Marius von Mayenburg portretteert onaangename jonge mensen die elkaar vreselijke dingen aandoen. Regisseur Susanne Kennedy zet haar spelers met natte lijven in een Oost-Europees badhuis met in de achterwand twee langgerekte glazen bakken vol vliegen. Je kunt eindeloos naar deze misvormden kijken, en je laven aan de lelijke triestheid. T/m 30 mei NT-gebouw, Den Haag. 1-6 juni Frascati, Amsterdam. Inl www.nationaletoneel.nl.

Edit Kaldor

Wat is beter, alleen blijven of samenwonen? Die vraag probeert de 19-jarige Nada te beantwoorden door duizenden overburen en voorbijgangers te fotograferen. In Point Blank, een bijzondere voorstelling over privacy, eenzaamheid en relaties, toont Edit Kaldor een zwart computerscherm vol fotomapjes, als een uitdijend universum. Actrice Nada Gambier voorziet de getoonde foto’s van droog, suggestief commentaar, en verdrinkt in het ordenen van de fotoberg en haar gedachtes. 21-23 mei Koninklijke Schouwburg. Inl. 0900-3456789 of www.ks.nl.

Lex

In Lex, de laatste voorstelling van d’Electrique die nu echt voor het allerlaatst is te zien, zit een vastgelopen man thuis, hij kijkt tv en hij kankert op de wereld. Het enige moment dat hij vrede en harmonie vindt, is als hij laat op de avond na een korte wandeling een voorbijganger doodslaat met een betonnen tuinkabouter. Aanvoerder Ko van den Bosch schreef de tekst, in Frank Lammers vindt hij de ideale vertolker: een erudiet gevoelsmens in het lichaam van een sloper. Anna Schoen speelt zijn gehandicapte vrouw. Dit kamerstuk staat bijna stil; het drama heeft zich reeds voltrokken, Lex leeft in de melancholische epiloog. Tournee t/m 20 dec. Inl: www.humstu.nl.

Ik ben Nietzsche

Schrijvers Ton Vorstenbosch en Kiek Houthuijsen brengen een theatrale lezing van hun stuk Ik ben Nietzsche, over de zus van de filosoof die het gedachtengoed van haar broer uitleverde aan de nazi’s. Vorstenbosch speelt zelf de zus. Hij doet dat perfect: geaffecteerde stem, kokette houding, iets zwoele blik in de ogen. Zoals hij de Hitler-groet brengt, is indringend. Niet met stramme arm, maar losjes en terloops. Tournee t/m 27 mei. Inl: bostheaterproducties.

Tocht

Arjan Ederveen en Jack Wouterse spelen bij het RoTheater Tocht , een ontroerende voorstelling over eenzaamheid, herinneren en vergeten. Ze heten Margot en Betty. Wij, de toeschouwers, zijn op bezoek en krijgen campingstoeltjes toegewezen. Ondertussen reddert het tweetal en voert dialogen vol humor, bijvoorbeeld over Trudy Labij die zo ‘overdreven’ speelt en Karin Bloemen als ‘paaschocolaatje’. Tocht is als een verstilde ballade over ouderdom. T/m 23 mei Theater Frascati Amsterdam. Inl. www.rotheater.nl.

Sjakoo

Sjakoo was in het zeventiende-eeuwse Amsterdam boef en volksheld tegelijk. Maar de musical Sjakoo, een openluchtvoorstelling op een ponton in het Oosterdok, naast het Nemo-gebouw, is vooral een fleurige fantasie – met vrolijk vette knipogen naar Rembrandt, Vondel en de schutterij die de financiële crisis na de Gouden Eeuw trachtte te verhalen op de vele buitenlanders in de stad. Een speels spektakel, met flair geschreven en gespeeld tegen de hoogst toepasselijke achtergrond van het IJ. T/m 31 juli. Inl: 0900 - 300 5000 of www.sjakoo.com