Selectie Muziek

L’Aquila

De Solisti Veneti olv Claudio Scimone geven 26 mei 20u in de Amsterdamse Oude Kerk een gratis toegankelijk herdenkingsconcert na de aardbevingsramp in het Italiaanse L’Aquila. Er klinkt muziek van Vivaldi, Puccini, Rossini, Paganini en van Willem de Fesch. Reserveren noodzakelijk: iicamsterdam@esteri.it of 020 6265314

Grimaud/Batiashvili/Mørk

Drie grote solisten - pianiste Hélène Grimaud, violiste Lisa Batiashivili en cellist Truls Mørk spelen muziek van Brahms, Sjostakovits en Schumann. 23 mei 20u30 Vredenburg Leidsche Rijn. Res 030-2314544.

Ron Ford

Veel muziek van Ron Ford en ook stukken van John Adams en Willem Jeths, worden uitgevoerd door het Doelen Ensemble in de Rotterdamse Doelen. 24 mei 20u30. Inl. www.doelenensemble.nl Res 010-2171717

Calvijn Cantate

Het Calvijnjaar levert ook een Calvijn Cantate op: Joris van Veldhoven (van de Nederlandse Bachvereniging) componeerde muziek op de tekst van dominee Fokkelien Oosterwijk. Op de dag dat de cd uitkomt wordt de cantate uitgevoerd in de Amsterdamse Westerkerk door de Cantorij en bas Wout Oosterkamp. 29 mei 20u15, toegang gratis.

Beethoven

Philippe Herreweghe dirigeert het Orchestre des Champs-Elysées in een Beethovenprogramma: het Vioolconcert (soliste Patricia Kopatchinskaya) en de Derde symfonie ‘Eroïca’. 26 mei 20u15 Concertgebouw Amsterdam res 020 6718345

Bronfman

De virtuoze Russische pianist Yefim Bronfman geeft in de serie Meesterpianisten op 24 mei een recital met muziek van Schumann, Widmann, Prokofjev (Sonate nr 2) en Balakirev. 24 mei 20u15 Concertgebouw Amsterdam res 020 6718345

The Original Elvis Tribute 2009

De organisatie belooft een waar spektakel, tijdens deze hommage aan Elvis Presley. Elvis’ bassist Duke Bardwell komt en Michael Jarrett, die onder meer de hit I’m leaving schreef. Ook ‘rockabilly queen' Vikki Lee maakt haar opwachting. 24 mei, 16u, 013, Tilburg. Info: www.013.nl

Codarts Kamermuziek Festival

Het Rotterdams Conservatorium van Codarts, Hogeschool voor de Kunsten geeft in de Pelgrimvaderskerk in Delfshaven van 26 t/m 29 mei een kamermuziekfestival.

Veertig ensembles uit alle studiejaren geven vijftien concerten; studenten musiceren met kamermuziek-docenten, musici uit het Rotterdams Philharmonisch Orkest en bekende gastmusici als het Matangi String Quartet en violiste Emmy Verhey. De concerten zijn gratis. Inl www.codarts.nl/classicalmusic

Acoustic Ladyland

De band van de Britse saxofonist Pete Warham heeft met zijn eigenzinnige interpretatie van hedendaagse jazz al een flinke aanhang opgebouwd. Acoustic Ladyland – de naam refereert aan Electric Ladyland van Jimi Hendrix – weet op een intrigerende manier jazz, punk en rock met elkaar te combineren. Eerder maakte de band indruk op het North Sea Jazz Festival. 22 mei, 19u30, Paard van Troje, Den Haag. Info: www.paard.nl

Jean Michel Jarre

Jean Michel Jarre is een van de belangrijkste pioniers in de elektronische muziek. Met zijn debuut uit 1976, Oxygene, introduceerde Jarre het gebruik van de synthesizer bij een wereldwijd publiek. Het album zorgde ervoor dat Jarre voor altijd verbonden zou blijven aan dit elektronische instrument. 26 mei, 20u, Heineken Music Hall, Amsterdam. Info: www.mojo.nl