Selectie Film

Amsterdam

The Silent Army, de hergemonteerde versie van de film Wit Licht van Jean van de Velde, een aanklacht tegen het inzetten en opleiden van kindsoldaten, draait nu op de 62ste editie van Festival de Cannes. Woensdag 27 mei 19u30u is deze film te zien in het Ketelhuis. Regisseur Jean van de Velde verzorgt de inleiding. De film die is gemaakt voor een breed publiek werd door de vaderlandse filmpers de grond ingeboord. Popzanger Marco Borsato speelt daarin Eduard van Zuiderwijk, een kok en restauranthouder in een niet nader aangeduid Afrikaans land. Hij is pas weduwnaar geworden en voedt zijn zoontje Thomas alleen op. Als het beste vriendje van Thomas wordt ontvoerd en ingelijfd als kindsoldaat door de rebellenleider Obeke gaan vader en zoon op onderzoek uit in een poging het jongetje te redden. Res 020-6840090.

Dronten

Op vrijdag 22 mei begint het Flevolands Filmfestival. Tien dagen lang worden er 37 speelfilms, korte films, animaties en documentaires vertoond. Het festival start met een hommage aan filmregisseur Alex van Warmerdam. Tijdens het festival worden zes van zijn films vertoond. Op de openingsavond zijn dat Abel, De Jurk en Ober. XL De Ateliers, De Amstel 58, 8253 PC Dronten (bedrijventerrein Delta) Res aanbevolen Inl www.xldeateliers.nl

Amsterdam

Tot en met zondag 24 mei is in De Balie het Nederlands over de verscheidenheid van genderuitingen, buiten het geijkte kader van de tweedeling man/vrouw. Cinema De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam. Inl 020-55 35 100 & www.debalie.nl/cinema

Utrecht

Op 25 mei 19u45 is in het Louis Hartlooper Complex de tweede editie van Breaking Ground NL, het tweemaandelijks platform voor de Nederlandstalige studentenfilm. Het programma van animatie, documentaire, fictie en experimentele film van studenten aan de Nederlandse en Vlaamse filmscholen wordt afgewisseld met tips, trucs en commentaar van professionals. Res 030 2320450. Inl www.breakingground.eu

Coraline

Het meisje Coraline verhuist met haar ouders naar een groot, bouwvallig huis. Haar ouders hebben geen tijd om met haar te spelen. De met een rijke fantasie gezegende Coraline gaat uit verveling op onderzoek uit. Ze opent een deur, kruipt door een donkere gang en komt terecht in een parallelle wereld. Hier hebben haar vader en moeder wel tijd voor haar en krijgt ze heerlijk eten. Totdat blijkt dat er een prijs staat op haar plezierige tijd in de ‘andere’ wereld. Regie: Henry Selick. (Engelse en Nederlandse versie. ) In 89 bioscopen

Star Trek

De sciencefiction-serie Star Trek draaide om onmogelijke situaties en dodelijke dilemma’s. Maar altijd redde kapitein Kirk zijn ruimteschip U.S.S. Enterprise met branie en onorthodoxe invallen. Star Trek is een dure, maar geslaagde poging om het roestige filmmerk nieuw leven in te blazen. De jonge, onbekende crew van de Enterprise heeft voldoende karakter, de film voldoende vaart en wervelende actie om de vele ongerijmdheden tijdelijk te vergeten. Regie: J.J. Abrams. Met: Chris Pine, Zachary Quinto. In 76 bioscopen.