Selectie Buitenland

Bergen

Keith Haring all-over is de titel van een overzichtstentoonstelling van het werk van Keith Haring (1958-1990). Zijn herkenbare tekeningen en schilderijen evolueerden razendsnel van graffiti tot museale kunst en maakten de jonge kunstenaar populair zowel onder kenners als onder leken. In de tekeningen zijn invloeden te herkennen van kunstenaars als Klee, Picasso, Pollock en Alechinsky, en van Egyptische of pre-Columbiaanse kunst. Ook zijn ontdekker Andy Warhol is dichtbij – al was het maar door de korte periode van beroemdheid die het fenomeen Haring tijdens zijn heftige, door aids beëindigde leven was gegund. T/m 13 nov Bam, Rue Neuve 8 en Anciens Abattoirs, Rue de la Trouille 17, Bergen, di t/m zo 12-18u. Inl 0032 65405330 & www.bam.mons.be

Leuven

In Bibliotheek Tweebronnen opent op 23 mei een tentoonstelling over de een jaar geleden gestorven ‘reiziger in literatuur’, de Vlaamse auteur Kamiel Vanhole (1954-2008). Hij schreef proza, essays, toneel en scenario’s voor strips. De expositie wordt geopend om 19u30 met optredens van Benno Barnard, Geert van Istendael, dochter Eva Vanhole, Jessa Wildemeersch, Tuur Florizoone, Brigitte Raskin, Tweebronnen is het laatste, aanvankelijk als technische school ontworpen, gebouw van architect Henry van de Velde, en werd opgetrokken tussen 1936 en 1942. T/m 20 juni, Bibliotheek Tweebronnen, Rijschoolstraat 4, ma, di, vr 10-18u, wo-do 10-20u, za 10-17u. Inl 0032 16 226522 & www.leuven.be

Brussel

De Franse kunstenares Sophie Calle (1953) heeft als voornaamste onderwerp haar eigen leven. In Brussel presenteert zij zich nu op de expositie Calle Sophie uiteraard met autobiografische installaties, die soms literair, soms cinematografisch en soms beeldend zijn. Terwijl een stem de bezoekers vertelt over Calles leven, wordt haar leven als het ware kunst. 27 mei t/m 13 sept Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstr 23, Brussel, Inl 0032 25078200 en www.bozar.be

Augsburg

Spannende tegenstellingen tussen klassiek en modern, tussen authentieke uitvoeringen en hippe interpretaties bepalen het Deutsches Mozartfest in Augsburg. Stefan Vladar, het Zemlinsky Quartett en de Wiener Akademie zijn een paar van de musici en ensembles die zeker meedoen. T/m 24/5. 0049-8213244900 & www.mozartstadt.de

Berlijn

Plastinatie is een methode om anatomische preparaten levensecht te conserveren. Dr. Gunther von Hagen toont levende doden – en velen reageren daar gechoqueerd op. Zijn expositie Körperwelten bereikte in elk geval een miljoenenpubliek. Nu is de expo terug in Berlijn, in een uitgebreide en verbeterde vorm. Körperwelten & Der Zyklus des Lebens toont de kringloop van ontstaan en vergaan. Meer dan tweehonderd preparaten laten zien wat de tijd met ons lichaam doet. Zelfs 100-plussers krijgen, geplastineerd en wel. Onbepaalde tijd in het Postbahnhof am Ostbahnhof, Strasse der Pariser Kommune 3-10, Berlijn. Inl 0049-1805510024 en www.berlin.de

Kleef

Een blauwe vaas staat kaarsrecht in de ruimte. Of ís het geen vaas? De Italiaan Ettore Spalletti (1940) maakt minimalistische beelden. Met heldere vormen zoals driehoeken, cirkels en cilinders. Die schijnbare simpelheid is typisch iets van de 20ste eeuw. Maar de kleuren doen dan weer denken aan de vroege renaissance. Voor het eerst krijgt Spalletti’s werk, dat al bij de Biennale in Venetië te zien was, in Duitsland een eigen tentoonstelling. 24 mei t/m 30 sept. Tiergartenstr. 41, Kleef. Inl 0049-2282175010 en www.museumkurhaus.de.