Roemeen krijgt info over arbeidsrechten

De Arbeidsinspectie gaat Roemenen en Bulgaren beter voorlichten over werken in Nederland. Ze overweegt hen kort voor hun komst persoonlijk te informeren over rechten en plichten, zegt Lex van Dijk, directeur arbeidsmarktfraude van de Arbeidsinspectie. Bij Portugezen en Polen gebeurt dit al.

De gemeente Someren ontruimde onlangs een pension op een aspergebedrijf dat niet aan veiligheidseisen voldeed. Burgemeester Veltman vergeleek de arbeidsomstandigheden van Roemeense aspergestekers daar met „slavernij”.

De kwestie toont de urgentie aan van voorlichting, aldus de Arbeidsinspectie. Voorlichting aan Roemenen en Bulgaren, „vatbaar voor uitbuiting” door werkgevers, beperkt zich nu tot websites over Nederlandse arbeidsomstandigheden in hun taal. Van Dijk: „Probleem is wel dat veel Bulgaren en Roemenen geen internet hebben.”

De inspectie zegt Someren te hebben ingelicht over mogelijke misstanden op het bedrijf. De eigenaresse is gisternacht aangehouden nadat was vastgesteld dat op haar bedrijf mensen sliepen die er niet mochten zijn. Ze is weer vrij.

Someren: pagina 3