Privacy geschaad door zoenfilm uit garage

Volgens hoofdredacteur Laurens Verhagen van nieuwssite nu.nl was het met 800.000 lezers het op twee na grootste nieuws van het jaar: een presentatrice die een zanger inruilt voor een voetballer. Opnamen van voetballer Wesley Sneijder en actrice/presentatrice Yolanthe Cabau van Kasbergen, zoenend in een Amsterdamse parkeergarage, werden eerder deze week uitgezonden door het tv-programma RTL Boulevard. De beelden kwamen van een beveiligingscamera.

Daarmee zijn de twee Bekende Nederlanders in verlegenheid gebracht voor het oog van ten minste 1,1 miljoen kijkers – en veel meer via internet. Cabau van Kasbergen (24) was tot dinsdag officieel de vriendin van de Volendamse zanger Jan Smit (23). Real Madrid-voetballer Sneijder (24) is in een echtscheiding met zijn vrouw Ramona verwikkeld.

Tot zover is het een pijnlijke, maar ook vooral een particuliere kwestie. Maar wel een kwestie met consequenties . Diverse partijen lijken in overtreding te zijn.

De beelden lijken aan RTL Boulevard te zijn verkocht door een medewerker van de parkeergarage. „Die zit in elk geval fout”, zegt media-advocaat Remco Klöters van Van Kaam Advocaten. Beelden uit een parkeergarage zijn er per definitie niet voor bedoeld om publiek te worden.

Het uitzenden van de beelden door RTL Boulevard kan ook juridisch een probleem zijn. Media, zegt Klöters, hebben een behoorlijke mate van uitingsvrijheid. „De vraag is of de beelden een nieuwsfeit zijn. De rechter zal dat afwegen tegen de privacyschending van de gefilmde personen.”

Maar RTL heeft de beelden waarschijnlijk wel onrechtmatig verkregen. Het programma wil niet kwijt hoe het aan de beelden is gekomen. „We zijn afhankelijk van tips”, zegt een woordvoerder, die toevoegt dat er „altijd” wordt betaald voor cameraopnames.

Volgens Diederik Donk van Entertainment Advocaten gaat de kwalificatie ‘heling’ te ver. „Zowel de parkeergarage als het programma heeft vooral de privacy van betrokkenen geschonden.”

Als Cabau van Kasbergen en Sneijder er een zaak van maken, verwacht Donk dat de schadevergoeding minimaal gelijk is aan het bedrag dat RTL Boulevard betaalde. De betreffende parkeergarage was onbereikbaar voor commentaar, onbekend is wat de gevolgen zijn voor de medewerker.

Commentaar: pagina 7