Poolse autorijder wint zaak tegen tolweg

Een Poolse automobilist die 6,5 zloty (1,50 euro) weigerde te betalen op een tolweg is na een twee jaar durend proces in het gelijk gesteld door de rechter. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor uitbaters van snelwegen in Polen.

Het incident vond plaats in april 2007, op de 50 kilometer lange A4 tussen Katowice en Kraków, in het zuiden van Polen. Voor het gebruik daarvan betalen automobilisten omgerekend 3 euro, de helft aan het begin van de weg, de rest aan het einde. Kort nadat Mariusz Fras de weg was opgegaan, kwam hij in een file terecht. Door werkzaamheden was over een lengte van 12 kilometer één baan afgezet. Bij de tolpoort weigerde de Poolse advocaat het resterende bedrag te voldoen. „Het ging me niet om die stomme 6,5 zloty, maar om het principe”, zegt Fras in dagblad Gazeta Wyborcza.

De kwestie krijgt veel aandacht in de Poolse media: het wegennet is een bron van diepe frustratie. Polen, qua oppervlakte iets kleiner dan Duitsland, heeft ongeveer 800 kilometer aan snelwegen, tegenover 11.000 kilometer in Duitsland. En er lijkt voortdurend iets mis mee te zijn. Het stukje weg tussen Katowice en Kraków is berucht.

Fras kreeg een proces aan zijn broek van de uitbater van de A4, SAM. Het is niet het eerste proces dat het tolbedrijf tegen een automobilist aanspande. Sinds 2004 is dat veertien keer voorgekomen. Het is wel voor het eerst dat een automobilist een zaak wint.

De rechter vond dat het recht van consumenten op goede dienstverlening ook van toepassing is op tolwegen.

De Poolse regering bereidt een wet voor die het weggebruikers mogelijk zal maken om als groep op te treden voor de rechtbank.