Patiënten mogelijk met hepatitis of hiv besmet

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam roept 796 patiënten terug om ze te controleren op besmetting met hepatitis B en C (geelzucht) en het aidsvirus hiv. De betrokken patiënten zijn inwendig onderzocht met endoscopen waarvan niet zeker is dat ze goed waren ontsmet. Dat heeft het ziekenhuis gisteren bekendgemaakt.

De kans dat zij daadwerkelijk zijn besmet is heel klein, zei algemeen directeur Paul Smits van Maasstad Ziekenhuis gisteren. „Bijvoorbeeld: de kans dat je besmet raakt als je je prikt met een naald met hiv-bloed is kleiner dan 0,3 procent.” De endoscopen zijn schoongemaakt met een apparaat waarvan afgelopen woensdag tijdens een grote onderhoudsbeurt is gebleken dat het defect was. Het ziekenhuis heeft acht van dit soort reinigings- en desinfectiemachines. De andere zeven mankeerden niets.

Endoscopen worden gebruikt voor inwendig onderzoek van maag, darm, lever en longen. De betrokken patiënten ondergingen zo’n onderzoek tussen 16 oktober 2008 en 20 mei 2009. De andere 3.057 patiënten die in de periode zijn onderzocht worden geïnformeerd. Zij lopen geen risico, omdat ze zijn behandeld op een andere ziekenhuislocatie, of met endoscopen die wel goed zijn gereinigd.

Het defect aan het apparaat is mogelijk ontstaan tijdens een onderhoudsbeurt op 16 oktober 2008. Het wordt onderzocht hoe het kan dat het defect pas afgelopen woensdag aan het licht is gekomen.

In het verleden zijn vaker patiënten teruggeroepen uit angst voor besmetting. Zo riep het ziekenhuis Bernhoven in Oss en Veghel in 2007 vijfhonderd patiënten terug voor onderzoek op hiv en hepatitis. Het ziekenhuis was slordig met de voortijdige ingebruikname van nieuwe desinfecteermachines. Onderzoek wees toen uit dat hoogstwaarschijnlijk niemand besmet was geraakt.

Het Maasstad ziekenhuis heeft de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) op de hoogte gesteld. De patiënten horen binnen twee weken of zij besmet zijn geraakt.