NS-dochter stapt in Londense bussen

De internationale tak van de Nederlandse Spoorwegen, Ned-Railways, stapt in het busvervoer in Londen. Ned-Railways tekende gisteren een contract voor de overname van het busbedrijf Travel London, dat in handen was van het Britse vervoersbedrijf National Express.

Met de overname is een bedrag gemoeid van 32 miljoen pond (35,5 miljoen euro). Travel London verzorgt enige tientallen buslijnen in de Britse hoofdstad en omgeving. Bij het bedrijf, dat vorig jaar een winst van 3,9 miljoen pond boekte, werken zo’n 1.600 mensen. Het telt 470 bussen.

„Het is een mooi bedrijf”, zegt Anton Valk, directeur van Ned-Railways. Eerder nam NedRailways busbedrijven in Duitsland en Tsjechië over. Volgens hem is de overname een logische stap voor een openbaarvervoersbedrijf, dat zich niet tot spoor wil beperken.

Voor NedRailways is een belangrijke bijkomstigheid dat op deze manier ook de banden worden versterkt met Transport for London, de instantie die in Londen het openbaar vervoer beheert. „We wilden Transport for London graag als klant”, aldus Valk, „omdat het een heel belangrijke plaats inneemt in Europa. Het is bij voorbeeld heel geavanceerd met zijn aanbestedingen. Londen is bovendien een heel grote vervoersmarkt, die steeds belangrijker wordt.”

NedRailways, dat al enige jaren actief is met regionaal spoorvervoer in het noorden van Engeland, heeft ook ambities om spoorlijnen te exploiteren in het zuiden van Engeland en in de omgeving van Londen. Volgende maand zal naar verwachting duidelijk worden of ze een concessie in deze regio in de wacht heeft gesleept. Ook daarbij zou het bedrijf te maken krijgen met Transport for London.

Het is voor het eerst dat NedRailways op eigen gelegenheid een overname doet in Groot-Brittannië. De lijnen in het noorden van Engeland exploiteert het samen met het Britse bedrijf Serco.

    • Floris van Straaten