NRCBOEKEN.NL

Guillaume Apollinaire Foto Harlingue/ Viollet

Turken vinden Apollinaire niet literair

Niet literair, wel obsceen, oordeelde een Turkse procureur over Les exploits d'un jeune Don Juan, de befaamde erotische roman van de Franse dichter-schrijver Guillaume Apollinaire (1880-1918). Het uitgevershuis Sel en de vertaler, die de werken begin dit jaar uitbrachten in een eroticareeks, zijn nu blootgesteld aan vervolging. Dat kan leiden tot een gevangenisstraf van zes maanden tot tien jaar. Volgens de Turkse strafwet moet ‘propaganda voor obscene teksten’ vervolgd worden, tenzij de teksten als literair kunnen worden beschouwd. Hiervoor schakelt het Turkse openbaar ministerie experts in, die de literaire waarde moeten vaststellen. Cons (het ook in het Nederlands verschenen Kut) van de Spaanse schrijver Juan Manuel de Prada kwam wel door de ballotage. (DL)

Criticus beboet voor hoofdpijn auteur

In de Zuid-Russische provincie Dagestan is een journalist van een lokaal dagblad veroordeeld tot een boete van circa 1.000 dollar voor het schrijven van een recensie, zo meldt website The Law Library of Congress. De betreffende journalist moet het bedrag ophoesten vanwege de geestelijke schade die de schrijver van het boek naar aanleiding van de recensie ondervond. De auteur betoogde dat hij en zijn familie ‘mentaal lijden’ hadden ondervonden door de tekst, en dat zijn reputatie naar de knoppen was. De schrijver had last van hoofdpijn, steken in de borst en een hoge bloeddruk. Hij had om 150.000 dollar schadevergoeding gevraagd. (DL)

TIJDSCHRIFT Inkt!

Inkt!, het nieuwe glossy-tijdschrift voor ‘liefhebbers van lezen’, drijft voor het grootste deel op columns. Zo schreven Menno Wigman, Simon Vinkenoog, Theodor Holman en Bert Natter een stukje voor het eerste nummer, maar krijgen daarnaast ook wijnman Ilja Gort en een boekhandelaar uit Zandpol (Drenthe) een pagina tot hun beschikking.

Televisiepresentator Edward van Cuilenborg mag drie pagina’s lang een boek over homoseksualiteit onder sporters bespreken, maar doet dat zo verveeld en in zulke Jip & Janneke-zinnetjes dat zijn stuk een doorlopende waarschuwing is tegen het opnemen van zoveel mogelijk BN-bijdragen. En er is een interview met Grunberg, die het schrijven van een roman vergelijkt met het maken van een ‘bom van taal’, maar daarna de geschrokken lezer geruststelt met de opmerking dat hij dit ‘geenszins terroristisch bedoelt’.

Ook de rest van het blad ademt geruststelling, met een magnetiseur die een zelfgeschreven boek over afvallen aanbiedt, Robbert Dijkgraaf die nog eens uitlegt dat wetenschap écht niet saai hoeft te zijn en Lydia Roods kinderverhaal over toverkollen in nevelrijke gebieden. Alles komt goed. (SK)

OP DE SITE

Nette mensen

Op nrcboeken.nl is het na de discussies over Jonathan Littells De Welwillenden en Herman Kochs Het diner nu de beurt aan Alleen maar nette mensen, waarmee Robert Vuijsje de Gouden Uil won. Heeft Stine Jensen gelijk door te beweren dat het boek literair gezien een aanfluiting is? Het debat is geopend.

M.m.v. Dirk Leyman en Sebastiaan Kort.

Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans website papierenman.blogspot.com. Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl

    • Sebastiaan Kort