Mooie woorden, maar weinig afspraken op top van China en EU

Brussel. Een topbijeenkomst in Praag tussen de Europese Unie en China heeft vooral diplomatieke betekenis gehad. De EU hoopte dat de vergadering met de Chinese premier Wen Jiabao lang zou duren; Wen Jiabao liet weten dat hij zo kort mogelijk in Praag wilde blijven. Dus: geen lunch, de vergadering zelf mocht één uur en vijftien minuten duren, en zeker niet langer dan twee uur. ”De inhoud deed er wat minder toe”, zei een hoge ambtenaar uit Brussel gisterenavond. Dat bleek ook na afloop. Er werden in Praag drie samenwerkingsakkoorden getekend: over wetenschap en technologie, het ontwikkelen van schone energie en over kleine bedrijven. Verder bleef het bij goede intenties - om de klimaatproblemen samen aan te pakken bijvoorbeeld - en mooie woorden over ”verdieping” van het onderlinge begrip.