Mentsjov in roze leiderstrui na zege in tijdrit

Denis Mentsjov, de eerste Raborenner in de roze leiderstrui. Foto AP Russia's Denis Menchov wears the pink jersey of the overall leader as he celebrates on the podium after winning the 12th stage of the Giro d'Italia, Tour of Italy cycling race, an individual time trial from Sestri Levante to Riomaggiore, Thursday, May 21, 2009. (AP Photo/Marco Trovati)
Denis Mentsjov, de eerste Raborenner in de roze leiderstrui. Foto AP Russia's Denis Menchov wears the pink jersey of the overall leader as he celebrates on the podium after winning the 12th stage of the Giro d'Italia, Tour of Italy cycling race, an individual time trial from Sestri Levante to Riomaggiore, Thursday, May 21, 2009. (AP Photo/Marco Trovati) Associated Press

De Russische wielrenner Denis Mentsjov heeft gisteren in de Ronde van Italië de macht gegrepen. De kopman van de Rabobank-ploeg pakte tijdens de 60,6 kilometer lange tijdrit van Sestri Levante naar Riomaggiore de dagzege én 1.54 minuut winst op Danilo Di Luca. Dat was voldoende om de Italiaan het roze tricot te ontfutselen. In het algemeen klassement had Mentsjov vanmiddag bij het vertrek voor de dertiende etappe van de Giro naar Florence 34 seconden voorsprong op Di Luca.

Mentsjov had gisteren voor de lange tijdrit 1 uur, 34 minuten en 29 seconden nodig. Hij had twintig seconden voorsprong op de Amerikaan Levi Leipheimer die tweede werd. De renner van Astana stond bij de start vanmiddag derde in de algemene rangschikking, op veertig seconden.

„Op deze rit had ik mijn zinnen gezet”, reageerde Mentsjov, die zich gisteren als eerste Rabobank-coureur de de historie in de roze leiderstrui mocht hullen. „Maar én de etappe winnen én de trui pakken is nog mooier dan in mijn beste droom.”

Ook ploegleider Erik Breukink was enthousiast: „Je kunt heel goed zien dat hij hier erg blij mee is. Ik heb hem nog niet zo vaak zo uitbundig gezien”, zei Breukink.

Het was voor Mentsjov zijn tweede ritzege in deze Giro d’Italia, nadat hij eerder al de sterkste bleek in de vijfde rit. De Rus raakte gisteren ook nagenoeg zeker een voorname kanshebber op de eindzege kwijt. De Italiaan Ivan Basso verloor 2.17 minuut op de kopman van de Nederlandse wielerploeg en lijkt daarmee kansloos voor de eindoverwinning. Ook Lance Armstrong kon niet meedoen om de winst. De Amerikaan gaf ruim twee minuten prijs op Mentsjov en werd dertiende.

Beste Nederlander was Laurens ten Dam, die 25ste werd. Zijn achterstand op Mentsjov bedroeg 4.25 minuut. In het klassement staat Ten Dam negentiende, op 8.23.

Door de nummer één positie in de Giro heeft de Raboploeg nu in de drie grote wielerronden de leiderstrui in het bezit gehad: het geel van de Tour de France in 2001 (de Belg Marc Wauters) en 2007 (de Deen Michael Rasmussen) en het goudkleurige tricot van de Ronde van Spanje, dat Mentsjov zelf, als eindwinnaar in 2005 en 2007, heeft gedragen. (ANP)