Meerdere kopers voor Opel

Drie potentiële kopers hebben zich gemeld voor Opel, het Duitse automerk dat onderdeel is van het noodlijdende General Motors. De deadline voor biedingen liep woensdag af. Ook een Chinese autofabrikant zou Opel, en de Britse GM-dochter Vauxhall, willen overnemen. Het bedrijf zou na de deadline een brief aan General Motors hebben gestuurd, melden anonieme bronnen tegen het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

Magna, een Canadese fabrikant van auto-onderdelen, zou de beste papieren hebben om Opel over te nemen. „Het bod van Magna komt het dichtst bij de wensen van de medewerkers van Opel en van Duitse politici”, zei Roland Koch, de premier van Hessen, de deelstaat waar een van de grootste fabrieken van Opel is gevestigd.

Volgens Koch zijn de voorstellen van RHJ International, een Belgische beursgenoteerde investeerder, en Fiat, de Italiaanse autofabrikant, vooral gericht op bezuinigen, terwijl Magna bereid is meer van de 25.000 banen bij Opel in Duitsland te behouden.

Het voorstel van Magna focust meer op nieuwe markten en nieuwe klanten, aldus Koch. De Russische autofabrikant OAO GAZ heeft bekendgemaakt dat het samen met Opel de Russische markt op wil als Magna het Duitse merk overneemt. Fiat-topman Sergio Marchionne heeft gezegd dat hij Fiat wil samenvoegen met Opel, General Motors Europa en Chrysler om zo een nieuw wereldwijd autoconglomeraat te creëren.