Meer camera’s op Schiphol

Schiphol heeft al veel camera’s, maar wil er nog meer. Op den duur ook in de niet-publieke ruimtes. De bedoeling is dat de beelden kunnen worden gebruikt voor justitiële doeleinden, ook zonder voorafgaande toestemming van het Openbaar Ministerie. Voor de strijd tegen misdaad en terrorisme. Vluchten naar de garage helpt niet meer. Het nieuws werd

Schiphol heeft al veel camera’s, maar wil er nog meer. Op den duur ook in de niet-publieke ruimtes. De bedoeling is dat de beelden kunnen worden gebruikt voor justitiële doeleinden, ook zonder voorafgaande toestemming van het Openbaar Ministerie. Voor de strijd tegen misdaad en terrorisme. Vluchten naar de garage helpt niet meer.

Het nieuws werd vanmorgen door De Telegraaf gebracht. We zullen de komende jaren nog veel ‘ik heb toch niks te verbergen’-momenten beleven, maar je vraagt je af of iemand in zo’n jarenlang voorbereidend overleg er aan heeft gedacht het College Bescherming Persoonsgegevens er bij te halen .

Dat camera’s soms helpen bewijst dit verdrietige verhaal uit Leiden, waar zo de meisjes konden worden opgespoord die een vrouw hadden gemolesteerd.

Manu Luksch maakte een videoproject van haar verkenning van beveiligingscamera’s in het hart van Londen. Iedereen die binnen het bereik van één bepaalde camera liep kreeg een pamflet uitgereikt.

Mapping CCTV in Whitehall from manu on Vimeo.

    • Marc Chavannes