Maak je niet druk over je eindexamen

Het stuk van Christiaan Weijts met tips voor het centraal examen (nrc.next, 18 mei) bevestigt het gevoel van sommige examenleerlingen dat het examen iets verschrikkelijks is, terwijl het allemaal best meevalt. Het stuk is natuurlijk goed bedoeld, maar er is veel te veel commotie rondom die examens. Dat is helemaal niet nodig.

Ik besef dat ik me ook schuldig maak aan het geven van goedbedoelde adviezen, maar de beste tip is wat mij betreft: maak je niet druk. Ga juist niet op zoek naar tips over hoe aan een examen te beginnen, maar zorg gewoon dat je er uitgerust en op jouw manier voorbereid bent. Doe gerust een geluksmuntje in je broekzak, als je denkt dat dat helpt, maar denk er niet te veel over na. Die examens haal je echt wel.

    • Tosca Buren Deed Eindexamen in 2006 Amsterdam