Luchtige hardjazz van Bart Wirtz

cd jazz Wirtz: Prologue * * *
cd jazz Wirtz: Prologue * * *

cd jazz

Wirtz:Prologue * * *

Aan het einde van het nummer ‘J Minus No’ klinkt een zucht. Of dat nu van genot of opluchting was, er is dan een fijne door funk geïnfecteerde swinggroove neergezet. De in Rotterdam geschoolde Bart Wirtz is al jaren altsaxofonist in de danceable hardjazz-formatie Monsieur Dubois, het Rotterdam Jazz Orchestra en The Young Sinatras. Hij debuteert met Prologue, een prima album met zijn kwartet, waarop de hardboptraditie gelinkt is aan modern groovende jazz. De vrije, speelse elementen in de muziek van Wirtz vallen op, hij heeft een aantal mooie, luchtige stukken die tal van verborgen luikjes bevatten. Zo kent de titelsong een bijzondere dialoog tussen bas en drums. En slingert het door Monk beïnvloede Honque-Honque spannend langs de intervallen.

Wirtz is een vaardige saxofonist met een groot en helder geluid dat niet per se mooi hoeft te klinken. Hij kent de licks van grootheden als Art Pepper en Jackie McLean, maar drukt evengoed een eigen stempel: soms een beetje snerpend of lobbig, maar warm en nooit ten koste van het groepsgeluid.