Lanoye`s `Atropa` in drie Duitse versies

Amsterdam, 22 mei. - Drie Duitse theaters brengen volgend seizoen verschillende ensceneringen van Tom Lanoye`s toneelstuk Atropa: De wraak van de vrede (2008). Theatergezelschappen in Berlijn, Neurenberg en Konstanz brengen Lanoye`s bewerking van de Griekse tragedies van Euripides over de Trojaanse Oorlog, waarin ook teksten van de Amerikaanse oud-minister Rumsfelt, en voormalig president Bush zijn verwerkt. Lanoye schreef het stuk voor Guy Cassiers` Toneelhuis in Antwerpen. Die Nederlandse versie was eerder in Avignon, Parijs, Barcelona en elders in Europa te zien, en toert nu weer door Nederland en Vlaanderen. Lanoye maakte in 1999 naam in de Duitse theaterwereld met Schlachten! (Ten oorlog!), een twaalf uur durende bewerking van de Shakespeares cyclus over de Rozenoorlogen. Zijn toneelstuk Mamma Medea (2001) kent inmiddels al veertien Duitse versies.