Koningin Victoria als feministe in de dop

Regie: Jean-Marc Vallée. Met: Emily Blunt, Rupert Friend, Paul Bettany, Miranda Richardson. In: 22 bioscopen. * * * * scene uit de film The Young Victoria (2009) FOTO: Paradiso Emily Blunt Rupert Friend Photo Credit: Liam Daniel

The Young Victoria

Regie: Jean-Marc Vallée. Met: Emily Blunt, Rupert Friend, Paul Bettany, Miranda Richardson. In: 22 bioscopen. * * * *

Het is 1837, de Britse troonopvolgster Victoria (Emily Blunt) is zeventien. Ze wordt van verschillende kanten onder druk gezet. Niet alleen haar moeder aast op de macht die haar kind als koningin in het vooruitzicht heeft, ook moeders ambitieuze adviseur Conroy hoopt een graantje mee te pikken. Koning Leopold van België heeft ook zo zijn strategische belangen: als hij Victoria via zijn neef Albert kan beïnvloeden, zodat het Britse koninkrijk zijn bondgenoot blijft, worden zijn koloniale ambities niet bedreigd. En dan zit Victoria ook nog klem tussen de liberale Lord Melbourne en Tory-politicus Robert Peel. Kortom, een politieke slangenkuil. In The Young Victoria van regisseur Jean-Marc Vallée dreigt achter iedere schaduw gevaar.

Deze op fraaie locaties gedraaide kostuumfilm speelt zich af tussen 1837 en 1840, het jaar dat Victoria’s eerste kind wordt geboren. De behoorlijk frisse film portretteert de kroonprinses als een rebel, een feministe in de dop.

Na het begin met donkere interieurscènes, die de claustrofobische, al te beschermde opvoeding van Victoria weerspiegelen, wordt de film lichter en de kaders minder benauwd. The Young Victoria ontpopt zich dan als een romantische film die de ontluikende liefde laat zien tussen Victoria en de man die ze in 1840 trouwt, prins Albert (Rupert Friend). Eerst vindt ze hem niet zo interessant, maar hij blijkt meer te zijn dan de stroman van koning Leopold. Victoria is een jonge vrouw met een sterke eigen wil die alle machtsspelletjes glorieus weerstaat.

De film gaat uiteindelijk vooral over het vinden van je eigen identiteit. Victoria ontdoet zich langzaam, maar gedecideerd van de fnuikende invloed van iedereen om haar heen. Albert durft aan de machtige Victoria toe te geven dat hij Schubert verkiest boven de Weense walsen waar zij zo van houdt. Die durf wordt beloond.

André Waardenburg

    • André Waardenburg