'Ierse kerk wist van misbruik'

Een Ierse onderzoekscommissie publiceerde woensdag een rapport waaruit blijkt dat op Ierse tuchtscholen, geleid door de katholieke kerk, duizenden kinderen zijn verkracht, vernederd en mishandeld. De commissie heeft negen jaar onderzoek gedaan naar kindermisbruik. Het 2.600 pagina’s tellende rapport onthulde geheime pauselijke documenten, die teruggaan tot de jaren dertig, waaruit blijkt dat de kerk wist dat zij pedofielen in dienst had. Kerkfunctionarissen zouden de pedofielen uit hun orde hebben beschermd uit eigenbelang. De slachtoffers, nu tussen de 50 en 80 jaar, hebben lang gelobbyd voor een officieel onderzoek. Ze zijn teleurgesteld dat de namen van ontuchtplegers niet worden vrijgegeven. De kerk heeft excuses aangeboden, maar wil hun identiteit niet onthullen. (AP)