Grande Dame van blogosfeer dood

Op Facebook had Maria Amelia Lopez bijna vijfhonderd vrienden. Verzameld in minder dan drie maanden tijd. Want zo lang was de 97-jarige Spaanse pas actief op de sociale netwerksite.

Maar de internettende senior was dan ook mateloos populair. Toen ze twee jaar geleden, op aandringen van haar kleinzoon, een blog begon, werd die meteen een wereldhit. Van Alaska tot China, iedereen wilde weten wat Lopez te vertellen had over de Francodagen, het gevaar van de Baskische afscheidingspolitiek en de lijdensweg van het ouder worden.

Er volgde zelfs een ontmoeting met de Spaanse premier.

De Spaanse Grande Dame van de blogosfeer noemde zichzelf de „oudste blogger ter wereld”. Gisteren overleed ze.

Maar ze is niet de enige bloggende senior met een claim op het online nestorschap. Er bestaan honderden sites met overzichten van bloggende grootvaders en grootmoeders die aanspraak maken op die titel.

nrc.nl/buitenland over Maria Amalia Lopez en andere oudere bloggers