Graaiers, de musical zonder happy end

De naam is, nog, het Fortis Circustheater. Dat zou eigenlijk al een waarschuwing moeten zijn, al heeft de uiteengevallen bank-verzekeraar hier nooit een aandeelhoudersvergadering gehouden. Maar aandeelhoudersvergaderingen die uitmonden in spektakelstukken zorgen er wel voor dat het musicaltheater van Joop van den Ende een historisch gebouw wordt. Twee keer sprongen aandeelhouders er, alsof ze een voorstelling van Les Misérables wilden geven, op de barricaden.

Op 4 september 2003 speelde zich er het spektakelstuk af rond Anders Moberg. De Zweed was nog maar een paar maanden topman van Ahold, dat in dat jaar bijna was bezweken onder het boekhoudschandaal. Een opstand van beleggers brak los toen tijdens deze vergadering duidelijk werd dat Moberg 10 miljoen euro per jaar zou gaan verdienen, zelfs als hij al na een jaar zou vertrekken.

Deze week ontstaken Shell-aandeelhouders in hetzelfde theater in woede, omdat de top miljoenenbonussen in aandelen uitgereikt krijgt over 2008, terwijl het bedrijf niet aan het vereiste had voldaan dat het tot de topdrie moest behoren onder vergelijkbare bedrijven. Shell was nummer vier.

Bij Ahold konden aandeelhouders niet stemmen over Mobergs beloning, alleen maar over zijn benoeming. Met pijn in het hart stemden velen voor. Bij Shell konden ze alleen stemmen over het beloningsbeleid, maar niet over de bonussen over 2008. 59 procent stemde tegen, waaronder veel grote pensioenfondsen en verzekeraars.

Moberg zei op die vergadering dat hij zijn beloning wilde houden en anders weer zou vertrekken. Twee weken later leverde hij toch een deel in. Omdat grootaandeelhouders bleven protesteren. Maar vooral omdat klanten van Albert Heijn uit protest hun boodschappen elders gingen doen.

Bij Shell mogen Van der Veer en zijn medebestuurders na deze stemming hun bonussen over 2008 behouden. Van der Veer en zijn president-commissaris zeiden na afloop de stemming ‘serieus’ te nemen, maar zeiden niets over inleveren van bonussen. Als nu ook bij Shell klant en belegger een verbond sluiten en de druk opvoeren? Shell is deels een consumentenbedrijf. Wat zou er gebeuren als automobilisten de Shell-pomp voorbijrijden en bij de concurrent gaan tanken?

Voor Van der Veer, die Shell weer overeind hielp na het schandaal van de reserves, moet deze vergadering een trieste finale zijn geweest. En dat terwijl musicals altijd een happy end hebben. Voor aandeelhoudersvergaderingen geldt dat nu niet meer. Shell schrijft historie.

Daan van Lent

    • Daan van Lent