Gegadigde afvalpoot Essent niet zo groen

Weer een klap voor het groene imago van Essent. Het beeld van het Nederlandse energiebedrijf als pionier van duurzame energie heeft al een knauw gekregen, omdat het waarschijnlijk wordt overgenomen door het Duitse RWE, een bedrijf dat als vervuilend te boek staat wegens zijn vele kolencentrales. En dan nu dit. Essent wil zijn milieudivisie verkopen. Er zijn drie gegadigden, waaronder het Amerikaanse Covanta Energy. Nu blijkt dat het bedrijf de afgelopen jaren herhaalde malen is beboet voor overtreding van milieu- en veiligheidsregels. Zo kreeg het vorig jaar oktober een boete van 45.000 dollar opgelegd omdat zijn afvalverbrander in het Amerikaanse plaatsje Chester „excessieve” hoeveelheden nikkel en andere giftige stoffen uitscheidde.

De Amerikaanse vakbond voor werknemers in de nutssector, de Utilities Workers Union of America, heeft de aandeelhouders van Essent per brief opgeroepen de milieudivisie van Essent, waar circa 600 mensen werken, niet te verkopen aan Covanta Energy, maar aan een van de andere twee gegadigden. Dat zijn de Franse investeerder PAI Partners, en het Nederlandse Oranje-consortium waarin ABN Amro, zakenbank NIBC en pensioenfondsen ABP en PGGM deelnemen. Persbureau Reuters meldde gisteren dat de Franse investeerder inmiddels zou zijn afgehaakt.

    • Marcel aan de Brugh