Gedetineerden 'Gitmo' naar VS

President Obama van de VS zei gisteren dat sommige gedetineerden uit het Amerikaanse gevangenenkamp Guantánamo Bay in Cuba naar gevangenissen in de VS zullen worden gestuurd. Obama wil Guantánamo in januari 2010 sluiten, maar stuit op weerstand van Republikeinen én Democraten. Woensdag stemde de Senaat tegen het verstrekken van 80 miljoen dollar voor het sluiten van de gevangenis, zolang er geen gedetailleerd plan is voor de 240 terrorismeverdachten die daar nog vastzitten. Obama zei een „rotzooi” van Bush te hebben geërfd. De eerste gedetineerde die in een civiele rechtbank zal worden berecht is Al-Qaeda-verdachte Ahmed Ghailani, die wordt beschuldigd van bomaanslagen op Amerikaanse ambassades in Afrika in 1998. Hij wordt in New York voorgeleid. (Reuters, AP)