Diefstal bij fonds ontdekt via bank Innsbruck

De fraude van Clemens K., die wordt verdacht van het verduisteren van 15,5 miljoen euro van het Fonds Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst (BKVB), kwam aan het licht in Innsbruck. Dat verklaart de Oostenrijkse politie.

K., de ex-financieel directeur van het fonds, maakte 203 keer 50.000 euro over naar een rekening op de kleine Raiffeisen-Landesbank Tirol in Innsbruck, tot een totaal van ruim tien miljoen euro. K. had de bevoegdheid om maximaal 50.000 euro per keer over te maken aan kunstinstellingen die recht hebben op subsidie.

Volgens de Oostenrijkse politie wilde K. het geld door „drie Duitse staatsburgers” laten witwassen. De geldroute kwam aan het licht toen twee mannen in Innsbrück in één keer 450.000 euro wilde opnemen, en zich weigerden te legitimeren. Hierop sloeg de bank alarm. De verdachten wisten te ontkomen, maar hun gegevens zijn bij de politie bekend.

In een gezamenlijke actie van de betrokken bank, het Openbaar Ministerie en de Oostenrijkse en Nederlandse politie is de rekening bij de Raiffeisen-Landesbank Tirol bevroren en het geld terug gevorderd. De Oostenrijkse politie spreekt van een „belangrijke slag tegen de georganiseerde geldmisdaad.”

Hiermee lijkt aangetoond dat K. niet alleen opereerde. Eerder werd schuldhulpverlener Albert de W. uit Kerkrade al door de politie verhoord. K. had twee miljoen euro naar een rekening van De W. overgemaakt. Op die 2 miljoen legde de politie conservatoir beslag, nadat de fraude van Clemens K. via Oostenrijk aan het licht was gekomen. De politie beschouwt De W. nog als verdachte.

De fraude van K. bij het Fonds BKVB kwam afgelopen vrijdag in de publiciteit. K. bleek tussen februari en maart van dit jaar in totaal 15,5 miljoen euro van het fonds te hebben verduisterd. Twaalf miljoen is daarvan inmiddels weer terecht. De verdachte is voortvluchtig.

Volgens de Oostenrijkse krant Krone is hij ondergedoken in Thailand. Ook K.’s vrouw en drie kinderen worden vermist.