Deze man was niet in zijn huis

(Rio Achmad/Foto AFP) Rio Achmad/Foto AFP A villager recovers items from a destroyed house beside the wreckage of the Indonesian Air Force Hercules C-130 plane seen in the background in Magetan on May 21, 2009. Indonesian air investigators are sifting through the charred debris of the military transport plane which crashed into homes before bursting into flames, killing more than 100 people. AFP PHOTO/RIO ACHMAD
(Rio Achmad/Foto AFP) Rio Achmad/Foto AFP A villager recovers items from a destroyed house beside the wreckage of the Indonesian Air Force Hercules C-130 plane seen in the background in Magetan on May 21, 2009. Indonesian air investigators are sifting through the charred debris of the military transport plane which crashed into homes before bursting into flames, killing more than 100 people. AFP PHOTO/RIO ACHMAD AFP

Een dorpsbewoner haalt nog wat bezittingen uit de restanten van zijn huis. Het transportvliegtuig C-130 Hercules (op de achtergrond) van de Indonesische luchtmacht stortte er woensdagochtend op. Bij de crash in het district Madiun op Oost-Java kwamen 99 mensen om, onder wie tien kinderen en twee dorpsbewoners. Het toestel uit 1980 vervoerde militairen met familie.

Waarom Hercules bij helder weer op een rij huizen stortte, is nog niet bekend. Overlevenden zeiden dat ze twee luide knallen hoorden en dat ze voelden dat het vliegtuig van links naar rechts schommelde, terwijl het richting de grond viel.

Het toestel verloor een vleugel toen het een paar bomen raakte en sloeg daarna op de rij huizen.

Het ongeluk is het derde ongeluk met een militair vliegtuig in Indonesië in twee maanden. Er wordt geklaagd dat de luchtmacht geen geld heeft voor reserveonderdelen voor zijn verouderde vloot. De overheid heeft beloofd dat het alle 130 Herculesvliegtuigen aan de grond houdt, als blijkt dat dit ongeluk is veroorzaakt door technische mankementen. Volgens de luchtmacht was het vliegtuig in goede staat en pas gecontroleerd.