De plaaggeest van het rekeningrijden

Paul Nouwen maakte de ANWB groot en strijdbaar. Ook na zijn pensioen bleef hij zich bezighouden met de kilometerheffing.

Paul Nouwen, 1992 Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel Paul Nouwen (1934-2009) De workaholic is gestorven aan zijn werktafel. Paul Nouwen overleed maandag op 74-jarige leeftijd aan een hartaanval, zo maakte zijn familie deze week bekend. De kinderloze weduwnaar ging nog elke week naar het graf van zijn eerste echtgenote, van wie hij postuum dichtbundels publiceerde. Zijn „andere grote liefde” was de ANWB, waarvan hij tussen 1987 en 1999 de leiding had. Mentzel, Vincent

De workaholic is gestorven aan zijn werktafel. Paul Nouwen overleed maandag op 74-jarige leeftijd aan een hartaanval, zo maakte zijn familie deze week bekend. De kinderloze weduwnaar ging nog elke week naar het graf van zijn eerste echtgenote, van wie hij postuum dichtbundels publiceerde.

Zijn „andere grote liefde” was de ANWB, waarvan hij tussen 1987 en 1999 de leiding had. Hij haalde de ‘toeristenbond’ – ooit Algemene Nederlandsche Wielrijders-Bond – uit de financiële moeilijkheden en maakte er een winstgevende organisatie van met meer dan drie miljoen leden. Hij was geliefd bij zijn personeel en bij zijn leden. Zo reed hij rondes met de Wegenwacht en begeleidde hij gipsvluchten.

De jurist Nouwen begon zijn loopbaan bij verzekeraar Nationale-Nederlanden, waar hij in 1987 na bijna dertig jaar als directeur afscheid nam. Hij kreeg in de jaren negentig als ANWB-baas nationale bekendheid door zijn stickeractie tegen rekeningrijden. „We staan straks betaald in de file. De automobilist wordt gepakt”, luidde zijn stellige overtuiging.

VVD’er Nouwen, die vaak genoemd maar nooit benoemd werd als minister, was een plaaggeest voor de toenmalige PvdA-minister Tineke Netelenbos die het rekeningrijden er vergeefs probeerde door te drukken. Volgens Nouwen was het geen milieu- maar een belastingmaatregel.

In 2005 werd de gepensioneerde Nouwen voorzitter van een commissie die het kabinet adviseerde over kilometerheffing. Hij was een warm voorstander van het motto ‘de vervuiler betaalt’. Nouwen had in de loop der jaren meer oog voor de natuur (lees: recreatiegebied) gekregen. Zo was hij als ANWB-baas in de jaren negentig al tegenstander van de hogesnelheidslijn door het Groene Hart.

Een dag niet gewerkt, is een dag niet geleefd, luidde het adagium van Nouwen, die tot aan zijn dood nog twintig functies bekleedde. Hij was van alle markten thuis: politiek, muziek en sport. Als jonge man deed hij aan huiskamercabaret met Paul van Vliet en hij was een verdienstelijke jockey op paardenrenbaan Duindigt. Later fietste hij wielerrondjes met Tonny Eyk en Dries van Agt. Nouwen, oud-organisator van de Ronde van Nederland, verheugde zich enorm op de start van de Tour de France, volgende zomer in zijn woonplaats Rotterdam.

Nouwen begaf zich met zichtbaar genoegen – en bijna altijd in blazer met stropdas – tussen nog bekendere Nederlanders. Zo haalde hij opvallend vaak het Stan Huygens Journaal, de roddel- en borrelrubriek in De Telegraaf. „Ik ben niet ijdel maar wil overal mijn invloed kunnen uitoefenen”, verklaarde de alom aanwezige Nouwen. Een van zijn laatste publieke optredens was eind vorige maand, toen hij Pieter van Vollenhoven op diens zeventigste verjaardag in aanwezigheid van de koningin mocht toespreken.

    • Jaap Bloembergen