Opinie

De piketpaaltjes worden geslagen

 

Wolkenkrabber in ontwikkelingsland China (Foto AFP)

Wolkenkrabber in ontwikkelingsland China (Foto AFP)Wolkenkrabber in ontwikkelingsland China (Foto AFP)

Kopenhagen komt dichterbij, dus slaat iedereen zijn piketpaaltjes. China had dezer dagen Brazilië, Zuid-Afrika en India op bezoek om een gezamenlijk standpunt in te nemen. Volgens de Braziliaanse klimaatonderhandelaar Sergio Serra (zie artikel in de China Daily) gebruiken de ontwikkelde landen ‘vertragingstactieken’ waardoor de onderhandelingen vastlopen.

 

De Chinese onderhandelaar maakte nog maar weer eens duidelijk dat de rijke landen niet moeten proberen om de ontwikkelingslanden op te zadelen met eenzelfde verantwoordelijkheid voor klimaatverandering. China heeft een onderhandelingsinzet gepubliceerd. Een reductie met 40 procent in 2020 ten opzichte van 1990 is volgens het Chinese persbureau Xinhua het belangrijkst.

Bovendien willen de Chinezen dat de rijke landen 0,5 tot 1 procent van hun inkomen gebruiken om ontwikkelingslanden te helpen in de strijd tegen klimaatverandering. Dat zal nog een lastig punt worden, want de rijke landen willen alleen over de brug komen als ontwikkelingslanden duidelijk maken dat zij bereid zijn reducties te accepteren. In ieder geval op de langere termijn, zeiden Brusselse diplomaten in een reactie tegen de FT.

 

Minister Steven Chu (Foto AFP)

Minister Steven Chu (Foto AFP)Minister Steven Chu (Foto AFP)

De Verenigde Staten worstelen intussen met hun eigen beleid. Minister van Energie Steven Chu is, in een interview met de BBC heel eerlijk: hij zou graag meer doen, maar is eerlijk genoeg om te zeggen dat het niet mee zal vallen om politiek en bevolking mee te krijgen. Hardere maatregelen werken volgens hem alleen maar averechts, omdat het verzet zo groot zal zijn, dat er helemaal niets gebeurt.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.