De gefilmde zoenen

Het zal weinig Nederlanders zijn ontgaan dat de zanger Jan Smit en de tv-presentatrice en actrice Yolanthe Cabau van Kasbergen uit elkaar zijn gegaan. Dit fait divers uit de wereld van de showbusiness zou verder geen aandacht behoeven, ware het niet dat een ander avontuur van Cabau van Kasbergen royale media-aandacht heeft gekregen, waarbij elk respect voor privacy achterwege is gebleven.

Zij werd in een Amsterdamse parkeergarage zoenend gefilmd met Wesley Sneijder, de Nederlandse voetballer van Real Madrid. De filmcamera hing daar ter beveiliging van de parkeerders en om opsporing na eventuele misdrijven te vergemakkelijken. De camera was er zeker niet voor bedoeld om het de klanten van de garage lastig te maken. En dat is wel gebeurd. De beelden zijn te koop aangeboden. De televisiezender RTL heeft daarvan gebruikgemaakt. Het kussende tweetal was te zien in het programma RTL Boulevard en op de website van dagblad De Telegraaf. RTL heeft toegegeven dat het voor deze opnames heeft betaald.

Actrice Georgina Verbaan had een soortgelijke ervaring, toen zij innig zoenend met een ‘vreemde’ werd gefilmd in een Leids café. Ook die beelden haalden de visuele media, niet tot plezier van haarzelf en haar toenmalige partner.

Bekende Nederlanders, tot welke categorie Smit, Sneijder, Verbaan en Cabau van Kasbergen mogen worden gerekend, moeten publicitair tegen een stootje kunnen. Als het hun uitkomt, gebruiken ze de media zelf om hun doel te bereiken. Maar dat maakt hen nog niet vogelvrij.

Nederland is vol gehangen met beveiligingscamera’s, maar het gebruik daarvan is hooguit aanvaardbaar als ze louter worden benut voor het doel dat zij dienen. Ze zijn er niet voor bedoeld om Nederland massaal te laten gluren naar de intieme handelingen van twee mensen.

Sneijder en Cabau van Kasbergen zijn niet van plan om een aanklacht in te dienen tegen de parkeergarage. Het is begrijpelijk dat ze geen behoefte hebben aan meer heisa, maar jammer is dat wel. Degene die verantwoordelijk is voor de illegale verkoop van de beelden verdient namelijk straf. Een juridische procedure zou ook duidelijk kunnen maken of RTL niet te ver is gegaan. Dat de zender betaalt voor dergelijke beelden kan worden beschouwd als ‘chequeboek-journalistiek’. Dat is misschien moreel verwerpelijk, maar niet strafbaar. Maar omdat het hier gaat om beelden die helemaal niet te koop mochten worden aangeboden, is de vraag gerechtvaardigd of het bewuste tv-programma zich aan heling heeft schuldig gemaakt.

Sommige journalisten hebben over de affaire Smit/Cabau van Kasbergen/Sneijder vragen voorgelegd aan premier Balkenende en vicepremier Bos. De bewindslieden gaven er zelfs ook nog antwoord op, waar een verwijzing naar het privékarakter van deze kwestie op haar plaats zou zijn geweest. Wellicht kunnen ze zich vervolgens bezighouden met de vraag of de bestaande wetgeving wel volstaat om dergelijke schendingen van de privacy afdoende tegen te gaan.