China bekijkt handelstekort EU

China stuurt een missie naar de Europese Unie om de import van de EU naar China te bevorderen. Deze toezegging deed de Chinese premier Wen Jiabao in de topontmoeting tussen China en de EU, woensdag in Praag. Met deze geste wil China tegemoetkomen aan de groeiende kritiek van Brussel op de toenemende scheefgroei in de onderlinge handelsbalans.

Europa voert aanmerkelijk meer producten uit China in, dan dat het naar dat land uitvoert. In 2008 liep het handelstekort van de Europese Unie op naar 170 miljard euro.

Het oplopende handelstekort was een van de onderwerpen van de top, evenals de economische crisis, het klimaat en het wapenembargo dat de EU tegen China heeft ingesteld na de gewelddadige onderdrukking van de studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989.

De resultaten van de topontmoeting waren beperkt, het belangrijkste was dat China en de EU elkaar weer ontmoetten.

Vijf maanden geleden werd een bijeenkomst afgezegd door China, uit protest tegen de ontvangst van de Dalai Lama, de Tibetaanse leider, door de Franse president Sarkozy. Frankrijk was toen voorzitter van de EU.