Brown vecht tegen self-fulfilling prophecy

De Speaker van het Britse Lagerhuis is afgetreden. Het declaratie-schandaal groeide hem boven het hoofd. En nu rolt premier Brown als een sneeuwbal van de berg van de macht af. De bonnetjes dwarrelen hem om het hoofd. De Daily Telegraph, die het schandaal onthulde, heeft een mooie overzichtspagina.

Minister-presidenten in Londen mogen zelf de datum van hun Lagerhuisverkiezingen bepalen, als het maar niet langer dan vijf jaar na de vorige is. Vorig jaar juni liet Brown de speculaties daarover al bijna uit de hand lopen. Toen stond hij nog sterk in de peilingen. Hij aarzelde en verloor de volksgunst, kwam terug met een sterke aanpak van de crisis. Waarna hij weer ging aarzelen.

Nu wordt in Groot-Brittannië hartstochtelijk gewalgd van de corruptie van de politieke klasse. Maar ook een waarschuwing voor de ondemocratische kritiek op het Lagerhuis. Het is menens wanneer serieuze Britse commentatoren de vraag opwerpen of het land toe is aan een nieuwe Grondwet. Ze hebben namelijk helemaal geen Grondwet in Engeland.

De Twitter-pagina van Downings Street is uitzonderlijk zwijgzaam dezer dagen. Op de Guardian-site een leuke bewegende cartoon die ik hier niet kan overnemen. En kijk vanaf plm 10 minuten hoe columniste Polly Toynbee de voorvrouw van Labour vergeefs vraagt om een nieuw kiesstelsel.

In het Lagerhuis werd Brown op de vertrouwde welsprekende manier uitgedaagd door David Cameron, leider van de Conservatieven: