Brieven Tinkebell over haatmail

Veel brieven kregen wij over het gedicht van Ramsey Nasr over Calvijn (CS 8 mei) en het haatmail-boek van Tinkebell (CS 15 mei). Een bloemlezing.

Huisdier

Ik heb zelf een huisdier en kan weinig waardering opbrengen voor deze "kunstenares". Ik heb haar niet nodig om te beseffen dat er vaak slecht met dieren wordt omgegaan.

R. Miske

Smaad

In uw berichtgeving over ‘Dearest Tinkebell’ brengt u naar voren dat het publiceren van hatemails in samenhang met op het web geplaatste gegevens van de afzenders niet zou mogen. Ik betwijfel dat ten zeerste. Strafrechtelijk is er in elk geval niets mee mis. Sterker nog, het lijkt me een uitstekende manier om te reageren op al te grofkorrelige communicatie via de nieuwe semi-anonieme media. Het is disproportioneel om aangifte te doen tegen elke hatemail en de politie doet daar terecht doorgaans niets mee. Maar dat betekent niet dat recht voor onrecht zou moeten wijken: je mag best optreden tegen een hatemail schrijver. Met ‘naming and shaming’ heeft dit niets te maken. Die term slaat op gevallen dat een verdenking tegen iemand bestaat en diens naam direct op het web wordt geplaatst zonder dat vast staat of hij gedaan heeft waarvan hij wordt verdacht. Dat is nog niet verboden, maar kan onder omstandigheden als smaad worden aangemerkt. Maar het kopiëren van door betrokkene zelf op het web geplaatste gegevens kan niet als smaad gelden. Als hoogleraar strafrecht wil ik voorzichtig zijn met uitspraken over het Auteursrecht, maar het zou mij hogelijk verbazen als de Noordwijkse jongen die Tinkebell toevoegde: „sterf hoer ik ga zorgen dat jij urenlang gaat lijden” een succesvolle onrechtmatige daadactie zou kunnen starten omdat zij zijn liefde voor Jan Jans en de kinderen bekend maakte.

Ik gun Tinkebell overigens van harte de extra reclame die dankzij het verboden randje aan haar boek is gegeven. Haar project is (opnieuw) geweldig interessant. Het illustreert hoe de grens tussen privé en publiek nog wel degelijk bestaat, hoe graag politici die grens ook willen verdoezelen en hoezeer heel veel mensen inmiddels zelf zijn gaan geloven dat ze niets te verbergen hebben.

prof. mr Ybo Buruma,RU Nijmegen

Aureooltje

Kunstenaars dragen vaak een soort aureooltje om het hoofd. Ze hebben iets mystieks en verhevens, want ze zijn bezig met iets Hogers. Experimenteren mòet omdat dat de kunst vernieuwt! Tenzij het gaat ‘ten koste van...’. Van weerloze dieren bij voorbeeld. „Om te onderzoeken hoever je in de kunst met dieren kunt gaan”, en „om de discussie aan te wakkeren over de manier waarop de mens met zijn mededieren omgaat”. Zeggen ze. Nee, om te kijken hoever je – onder het mom van kunst – met botte wreedheid moet gaan om mensen te shockeren!

Je moet jezelf natuurlijk nooit verlagen door dit soort lieden haatmails te sturen, want dat is precies wat ze willen bereiken: woedende mensen en veel publiciteit in de krant. Evenmin moet je als museum of als samenleving een serieuze discussie opzetten over de ‘juridische en ethische grenzen van het gebruik van dieren door kunstenaars’.

H.A. van Lith, Voorburg

Cavia

Tinkebell maakte een handtasje van haar (zieke) kat, om zoveel mogelijk (boze, verontwaardigde, niet-begrijpende…) reacties uit te lokken. Dat is aardig gelukt, beter zelfs dan de kunstenares zelf had durven hopen, en nu zijn de reacties verwerkt tot kunstwerk. Ik zou voor kunnen stellen om nu een pasgeboren cavia dood te drukken tussen de pagina's van Dearest Tinkebell, daar een videootje van te maken, waaraan vervolgens zoveel mogelijk ruchtbaarheid gegeven moet worden. En daarna weer een speelfilm over de hysterische reacties op de dooie cavia. Best interessant, al die overdreven reacties van saaie, truttige mensen. Alleen blijf ik zitten met een vermoeden dat de uitlokster van deze reacties zelf een fantasieloos en enigszins truttig mens is – het tegendeel heeft ze tot nu toe in elk geval niet bewezen.

David Németh, Amsterdam

Echte kunst

Tinkebell behoort tot de categorie die meent dat het vertonen van hondebolussen of dode dieren of dode mensen, of het beplakken van een echte mensenschedel met diamanten kunst oplevert. Helaas zijn er redacties die daar belangstelling voor hebben.

M. Smit

  • David Németh
  • H.A. van Lith
  • M. Smit
  • R. Miske
  • Prof. Mr Ybo Buruma
  • Ru Nijmegen