Bos bereidt hulp aan ABN voor

ABN Amro staat aan de vooravond van nieuwe noodhulp van de Nederlandse overheid. Minister Bos (Financiën, PvdA) heeft bevestigd dat ABN Amro op korte termijn kapitaal nodig heeft, maar heeft beloofd dat de Tweede Kamer vooraf „volledig” hierover zal worden geïnformeerd.

Bos liet het parlement woensdag weten geen termijn te kunnen noemen waarbinnen de hulp nodig is. Afgesproken is dat ABN Amro en het Nederlandse deel van Fortis vóór november van dit jaar worden samengevoegd, waarbij ook onderdelen worden afgestoten. De Nederlandse staat tilde deze Nederlandse onderdelen eind vorig jaar voor ruim 23 miljard euro uit het Fortis-concern. Dat was volgens Bos nodig omdat het hele concern ten onder dreigde te gaan, waarbij gezonde Nederlandse onderdelen verloren zouden gaan.

Bos zei woensdag dat hem er veel aan gelegen is om de Kamer te betrekken bij besluitvorming over de toekomst van ABN Amro. Onder leiding van oud-minister Gerrit Zalm zullen de bankdivisies van Fortis Nederland en ABN Amro Nederland worden samengevoegd en zal de verzekeringstak van Fortis worden verkocht.

De Europese Commissie houdt vast aan de eerdere eis dat enkele ABN Amro-onderdelen, waaronder HBU, worden afgestoten.

Zalm liet eerder deze week weten dat de bank, voor 100 procent in handen van de Nederlandse staat, extra kapitaal nodig heeft. Volgens Bos gaat het hier om belastinggeld en moet dit in de eerste plaats besproken worden in het parlement. Hij noemde de uitlatingen van Zalm „prematuur”.