Biden: betere relatie met Servië noodzakelijk

Servië hoeft Kosovo niet te erkennen om betere relaties met de Verenigde Staten op te bouwen. Dat heeft de Amerikaanse vicepresident Joe Biden gezegd tijdens zijn officiële bezoek aan Belgrado. Hij ziet Servië als belangrijkste sleutel tot stabilisatie in ex-Joegoslavië.

Biden zei de poging van Servië om lid te worden van de Europese Unie voluit te steunen en wil eveneens dat het land lid wordt van de NAVO. Tijdens zijn bezoek aan Belgrado werd Biden nog geconfronteerd met de sporen van het NAVO-bombardement op de Servische hoofdstad in 1999. Die aanval betekende het einde van de oorlog in Kosovo.

„Ondanks onze meningsverschillen over Kosovo moeten we kunnen samenwerken, zowel politiek, militair als economisch”, aldus Biden. De pro-westerse Servische president Boris Tadic ziet de uitgereikte hand als een nieuwe kans om de banden met de VS aan te halen. Biden verwacht van Belgrado dat het eveneens helpt bij de totstandkoming van een democratisch Bosnië-Herzegovina, waar het Servische deel van het land aanstuurt op een splitsing.

In de Kosovaarse hoofdstad Pristina werd Biden gisteren als een held onthaald. De Verenigde Staten erkenden vorig jaar als een van de eerste landen de door Kosovo-Albanezen uitgeroepen onafhankelijkheid, tot woede van Servië en de Kosovo-Serviërs. Biden riep de Kosovaarse overheid op er alles aan te doen de Servische minderheid (120.000 Serviërs op en bevolking van 2 miljoen) te beschermen. „U heeft een speciale taak in het overwinnen van de etnische verschillen”, aldus Biden, die het slagen van een onafhankelijk Kosovo een prioriteit voor Washington noemde. (AFP, AP, VIP)