Alsof het gisteren was

Regie: Phil Grabsky In: 5 bioscopen * * *
Regie: Phil Grabsky In: 5 bioscopen * * *

In search of Beethoven

Regie: Phil Grabsky In: 5 bioscopen * * *

Wie bij Beethoven aan de deur klopte, kon de ene dag worden onthaald als een boezemvriend en de volgende dag een pan water over zijn hoofd krijgen. Dat is een van de aardige karakteriseringen van zijn moeilijke persoonlijkheid, in de documentaire In search of Beethoven. Met behulp van een klein leger aan musici en andere deskundigen vertelt regisseur Phil Grabsky helder het leven na van de grote componist.

Bovenal weet hij de liefde en passie voor Beethoven over het voetlicht te brengen. Janine Jansen beschrijft de Kreutzersonate, zoekt vergeefs naar een geschikt Engels woord, en houdt het dan maar in het Nederlands op ‘onstuimig’. Ook mooi is Vadim Repin die het veel bezonkenere Vioolconcert typeert als een liefdesgeschiedenis. Jammer is alleen dat een deel van de muziek te horen is op ‘oude’ instrumenten, waardoor Beethoven soms toch een beetje iel klinkt.

Grabsky weet iets van de opwinding tot leven te wekken van de éénmansrevolutie die Beethoven in de muziekhistorie is geweest, alsof het allemaal gisteren is gebeurd. Aan het waarom van Beethovens vernieuwingsdrift komt hij niet helemaal toe.

Peter de Bruijn

    • Peter de Bruijn