5 filmredenen om tv te kijken

1 Actie

S.W.A.T.

RTL5, 20.30-22.40u.

Hitfilm over eliteteam (Special Weapons And Tactics) samengesteld door oudgediende Samuel L. Jackson. De strekking is duidelijk: mannen die ook als hun dienst er op zit nog bereid zijn om weer wat schurken uit te schakelen, worden vandaag node gemist. Dat wordt overgebracht met behulp van veel filmclichés over buddy’s, interraciale verbroedering en verraad. (Clark Johnson, 2003)

2 Thriller

Collateral

SBS6, 20.30-22.55u.

Een taxichauffeur (Jamie Foxx) en een huurmoordenaar (Tom Cruise) zijn tegen wil en dank voor één nacht elkaars reisgenoten in Los Angeles, waar de ogenschijnlijke orde verandert in een chaos. De straten zijn een moreel en existentieel mijnenveld. (Michael Mann, 2004)

3 Avonturenfilm

Pirates of the Caribbean: the curse of the black pearl

België Eén, 20.40-23.00u.

Op een attractie in de Disneypretparken gebaseerde ‘swashbuckler’ biedt ouderwetse zwaardgevechten en moderne special effects. Sommige piraten veranderen bij maanlicht in skeletten. Johnny Depp is de onverwachte droompiraat in dit traditionele spektakel. (Gore Verbinski, 2003)

4 Epos

Perfume: the story of a murderer

Net5, 22.20-01.10u.

Tom Tykwer bewijst in deze verfilming van de bestseller Het Parfum dat geur verfilmd kan worden. Hij vangt parfum en stank: lila lavendel en maden in close-up. Het epos over moordenaar-met-de-uitzonderlijke-neus Jean-Baptiste Grenouille bevat soms schitterende beelden, fraaie vondsten en enkele thrillerachtige scènes, maar is niet zo onvergetelijk als het boek.

5 cultthriller

Frantic

België Eén, 23.30-01.30u.

Deze ongewone en zeer persoonlijke thriller beperkt zich strikt tot de point of view van de hoofdpersoon (Harrison Ford): een infatsoenlijke Amerikaanse arts die in Parijs zijn spoorloos verdwenen vrouw zoekt en zich geconfronteerd ziet met xenofobie en terreur. (Roman Polanski, 1988)