Duizend kapitalistische bloemen

Martin Wolf, m’n favoriete gids in de wereld van de grote economie, heeft vandaag weer een knap stuk in The Financial Times. Hij maakt de tussenstand op van de crisis. Zal die historisch blijken te zijn? In sommige opzichten wel, maar misschien ook niet. Van die dingen die hij zeker acht, is er één dat

Martin Wolf, m’n favoriete gids in de wereld van de grote economie, heeft vandaag weer een knap stuk in The Financial Times. Hij maakt de tussenstand op van de crisis. Zal die historisch blijken te zijn? In sommige opzichten wel, maar misschien ook niet. Van die dingen die hij zeker acht, is er één dat de markteconomie niet verdwijnt, maar..

We can guess, therefore, that the age of a hegemonic model of the market economy is past. Countries will, as they have always done, adapt the market economy to their own traditions. But they will do so more confidently. As Mao Zedong might have said, “Let a thousand capitalist flowers bloom”. A world with many capitalisms will be tricky, but fun.

De Verenigde Staten zullen toch weer het herstel leiden. Maar het onder Bush dominante idee van Amerika’s ‘unipolar moment’ (onbetwiste almacht die het recht en de plicht gaf overal democratie op te leggen), dat ligt in scherven. Zo ook het vertrouwen in de financiële markten.

What about the future of capitalism, on which the Financial Times has run its fascinating series? It will survive. The commitment of both China and India to a market economy has not altered, despite this crisis, although both will be more nervous about unfettered finance. People on the free- market side would insist the failure should be laid more at the door of regulators than of markets. There is great truth in this: banks are, after all, the most regulated of financial institutions. But this argument will fail politically. The willingness to trust the free play of market forces in finance has been damaged.

Nouriel Roubini, een van de vroege aankondigers van de heftige gebeurtenissen van nu, waarschuwt in Forbes opnieuw voor te snelle blijdschap. De eerste tekenen van terugkerend vertrouwen zijn geen groene lentegroeischeuten.

So beware of the nonsense about green shoots in housing: The worst housing recession since the Great Depression is still in full swing, and the yellow weeds have taken over millions of empty housing lots--and are still going.

Bij Foreign Affairs een gesprek met Ian Bremmer over staatskapitalisme. Hij schreef voor het blad eerder een essay over de stand van zaken in het kapitalismedebat.

    • Marc Chavannes