Zwembond verbiedt na test tien pakken

De internationale zwemfederatie (FINA) heeft tien hightechzwempakken afgekeurd en 202 pakken goedgekeurd voor de WK zwemmen in Rome, in juli.

Dat heeft de federatie gisteren bekendgemaakt in Lausanne. Van de 348 geteste pakken stuurde de FINA er ook nog eens 136 terug naar de fabrikanten. Als zij binnen een maand voldoende zijn aangepast worden zij alsnog toegestaan.

De publicatie van de lijst met goedgekeurde pakken volgt op maandenlange discussies in de zwemwereld over de invloed van moderne materialen op de prestaties van zwemmers. Sinds februari 2008 werden bijna 130 wereldrecords gezwommen, de meeste in moderne pakken die een groot deel van het lijf bedekken.

De FINA kan nog niet zeggen wat er gebeurt met de wereldrecords die zijn gezwommen in de pakken die nu illegaal zijn bij officiële zwemwedstrijden. Het gaat onder meer om wereldrecords van Marleen Veldhuis (50 meter vlinderslag) en de Franse sprinters Alain Bernard (100 vrij) en Frederick Bousquet (50 vrij).

De FINA liet de pakken van 21 fabrikanten in een laboratorium testen op drijfvermogen en dikte, om vast te kunnen stellen of de pakken prestatiebevorderend werken. Tot de pakken die de test doorstonden behoort ook de LZR Racer van Speedo, waarmee de ‘pakkencrisis’ vorig jaar begon. In dat pak werden de meeste records gezwommen. De bekendste pakken die de test niet doorstonden zijn modellen van Jaked, BlueSeventy en Arena X-Glide.

Veldhuis droeg een Jaked (01-versie) toen zij vorige maand het wereldrecord op de 50 vlinder aanscherpte. Bernard dook in een X-Glide als eerste onder de 47 seconden op de 100 vrij.

Bekijk de lijst van goedgekeurde zwempakken op www.fina.org/project