Werkloosheid begint fors op te lopen

Voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis loopt de werkloosheid fors op. Nederland telde in april 469.000 werklozen, 34.000 meer dan een jaar geleden. Ook onder vrouwen slaat de werkloosheid toe.

„Het gaat nu heel hard. Alleen al in april kwamen er 18.000 werklozen bij”, zegt econoom Michiel Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). „In zes jaar tijd is de werkloosheid niet zo hard gestegen. Tot april hadden we te maken met een kleinere stijging, maar het schiet nu echt los.”

De drastische krimp van de Nederlandse economie met 4,5 procent slaat hard terug op de arbeidsmarkt. Het midden- en kleinbedrijf houdt dit jaar rekening met een banenverlies van 175.000. „Een historisch groot verlies”, stelt het Economisch Instituut voor het Midden en Kleinbedrijf (EIM). De grote klap zal volgens het bureau in 2010 vallen. Het Centraal Planbureau houdt rekening met een verdubbeling van de werkloosheid naar 9 procent aan het eind van volgend jaar.

Volgens het CBS is nu 4,6 procent van de beroepsbevolking werkloos. Een jaar geleden was dat nog 4,2 procent.

Dit is nog steeds laag vergeleken met andere Europese landen. Volgens ramingen van de Europese Commissie stijgt de werkloosheid in Europa volgend jaar naar 11 procent.

In Duitsland is nu 8,3 procent werkloos, in Frankrijk ruim 10. Spanje is koploper met ruim 17 procent. In Ierland wordt rekening gehouden met een werkloosheid van 14 procent in 2010.

In Nederland stijgt de werkloosheid het snelst onder mannen. In april waren 26.000 mannen meer werkloos dan een jaar geleden. Voor het eerst in ruim drie jaar neemt ook de werkloosheid onder vrouwen toe. Hun aantal steeg met 8.000. „De crisis begint zich als een olievlek te verspreiden over alle sectoren van de arbeidsmarkt”, zegt Vergeer. „Daardoor zijn nu ook vrouwen de klos.”

Jongeren tot 35 jaar zijn het hardst getroffen, blijkt uit de jongste cijfers van het UWV Werkbedrijf. „Ik maak me zorgen om al die jongeren die nu examen doen”, zegt Vergeer. „Zij treffen straks een sombere arbeidsmarkt aan. Het aantal vacatures is sinds september gedaald van 250.000 naar 150.000. In combinatie met een snel oplopende werkloosheid ziet het er niet best uit.”