Voorkeur Radio, televisie en internet

Besim Hoti is een van de vier geselecteerde talenten op De avond van de jonge danser, die in een speciaal samengestelde choreografie hun kwaliteiten laten zien. Wie heeft het meeste talent en het juiste doorzettingsvermogen om als beste uit de bus te komen? De dansers worden beoordeeld door een vakjury bestaande uit Han Ebbelaar (ex- balletdanser), Marco Gerris (ISH) en Ann van de Broek (choreografe). Presentatie: Dieuwertje Blok. Ned. 2, 20.30-22.00u. Foto Jean Pierre Heijmans.
Besim Hoti is een van de vier geselecteerde talenten op De avond van de jonge danser, die in een speciaal samengestelde choreografie hun kwaliteiten laten zien. Wie heeft het meeste talent en het juiste doorzettingsvermogen om als beste uit de bus te komen? De dansers worden beoordeeld door een vakjury bestaande uit Han Ebbelaar (ex- balletdanser), Marco Gerris (ISH) en Ann van de Broek (choreografe). Presentatie: Dieuwertje Blok. Ned. 2, 20.30-22.00u. Foto Jean Pierre Heijmans. Heijmans, Jean Pierre

actualiteiten

Nova. Over het ontbreken van een degelijke kosten-batenanalyse bij de bouw van de Amsterdamse Noord-Zuidlijn. Ook een van de Vlaamse tv overgenomen interview met de weduwe van Hugo Claus over euthanasie. En Nederlandse artsen in opleiding die hun co-assistentschap in Duitsland doen. Ned.2,, 22.10-22.45u.

Filmjournaal Cannes. Festivaljournaal met gesprekken met sterren, regisseurs en andere betrokkenen bij de filmindustrie. Zie ook weblogs.vpro.nl/cannes. Ned.2, 23.45-00.05u.

informatief

De schaduw van het kruis: De wil van God. Culturele reisreportageserie waarin Jan Leyers, in de voetsporen van de kruisvaarders, een 5.000 kilometer lange motorreis onderneemt van Bouillon naar Jeruzalem. In deze eerste aflevering vertrekt Jan Leyers vanuit Bouillon naar het Duitse Regensburg. Canvas, 21.15-21.55u.

Keuringsdienst van waarde: Kattengrit. De Keuringsdienst onderzoekt waarom op bepaalde zakken kattenbakvulling ‘Zonder asbest’ staat. Zit dat dan wel in zakken van andere merken? Ned.3, 22.00-22.30u.

documentaire

AVRO Close up: Doris Day Superstar. Terugblik op de carrière van de filmster Doris Day. Lang, slank, platinablond en altijd met een stralende glimlach. Doris Day was in de late jaren vijftig en vroege jaren zestig de ideale schoondochter én een absolute superster. Ned.1, 13.35-14.40u.

NPS Podium: De geesten van het Mariinsky theater. Documentaire over het Mariinsky opera- en ballettheater in St Petersburg (geopend in 1783), dat de achtergrond vormt van een verhaal over mensen die begeesterd zijn van ballet. Zij volgen al meer dan vijftig jaar de voorstellingen in het theater. De balletliefhebbers zien met lede ogen de teloorgang van de balletkunst aan. Ze vinden dat de technieken van de hedendaagse dansers beperkt zijn. Ned.2, 13.45-14.40u.

BBC Horizon: Het geheugen. Onze hersenen slaan feiten en gebeurtenissen op en roepen die ook weer terug. Op welke leeftijd krijgen we een geheugen en op welke leeftijd gaan we het verliezen? Hoe kunnen we traumatische herinneringen juist wel vergeten? Ned.2, 16.05-17.05u.

Holland Doc: Emoticons. Documentaire waarin Heddy Honigmann een gezicht geeft aan een groep ‘dolende zielen’, die op zoek zijn naar contact, troost, hulp, vriendschap en liefde op internet. Ze dompelen zich onder in een virtuele wereld, die voor hen een belangrijkere plaats heeft ingenomen dan de gewone, alledaagse wereld. Ned.2, 22.48-23.45u.

Muziek

Bruce Springsteen in concert. Registratie van een optreden van Bruce Springsteen op het Pinkpop festival in Landgraaf op 30 mei. Canvas, 23.30-00.05

NPS Podium: Janine Jansen speelt Prokofjev. Janine Jansen speelde het tweede vioolconcert van Prokofjev al op haar vijftiende, toen ze meedeed aan het Oskar Backconcours. Inmiddels soleert ze bij alle grote orkesten en dirigenten overal ter wereld. In de Zaterdagmatinee van 26 april 2008 speelde ze samen met het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Mark Elder weer dit rebelse werk. „Haar Prokofjev klonk afwisselend intiem en romantisch, ingetogen en woest, maar bovenal speels en een beetje ondeugend”, schreef deze krant destijds. Ned.2, 00.05-00.55u.

Dans

NPS Podium: Kaguyahime. Uitvoering van het ballet Kaguyahime door leden van het Nederlands Dans Theater. Het oude Japanse sprookje Kaguyahime vertelt het verhaal van de mysterieuze hemelse maanprinses, die afdaalt naar de aarde en wordt opgenomen in het gezin van een oude bamboesnijder. Het kleine meisje brengt het echtpaar geluk en voorspoed, maar later, als ze volwassen is, veroorzaakt ze jaloezie en oorlog. Dit sprookje inspireerde choreograaf Jirí Kylián tot het maken van een avondvullend ballet. De Japanse componist Maki Ishii schreef de muziek. Ned.2, 14.40-16.00u.

Poëzie

Dode Dichters Almanak. Poëzie van dichters uit alle windstreken, opgediept uit archieven in binnen- en buitenland en door henzelf gelezen. Met vandaag o.a. het gedicht Vijftiger van Hugo Claus (1929-2008). Ned.2, 00.59-01.45u.

Amusement

De Vliegende Panters: Ebbinge, Vrijdag en De Bekker. Het cabaretdrietal is terug met een niets en niemand sparende, pijnlijke maar vooral grappige voorstelling. Genadeloos harde en gevoelig-wrange humor wisselen elkaar af in korte sketches. Ned.3, 20.25-22.00u.

The Graham Norton show. Humoristische talkshow. Gasten: actrice Isabella Rossellini en actrice en zangeres Juliette Lewis. BBC2, 23.00-23.30u.

Dit was het nieuws. Satirisch programma waarin teamcaptains Jan Jaap van der Wal en Raoul Heertje op eigen wijze commentaar leveren op nieuws en actualiteiten onder leiding van Harm Edens. Thaibokser Remy Bonjasky en ruimtevaarder en natuurkundige Wubbo Ockels zijn te gast. Presentatie: Harm Edens. Ned.3, 23.25-00.00u.