Voorkeur Radio, televisie en internet

EénVandaag. Reportage uit de protestants-christelijke gemeente Barneveld, waar een groep atheïstische ouders een actie is begonnen voor openbaar voortgezet onderwijs. De drie middelbare scholen in de gemeente met ruim 50.000 inwoners bieden nu alleen christelijk en reformatorisch onderwijs. Ned.1, 18.15-18.40u.

Nova/Den Haag Vandaag. Kunstdetective Sander van Betten en kunsthandelaar Arthur Brand over de weer opgedoken buste van Vincent van Gogh, gemaakt door Ossip Zadkine. Verder: de droom van ‘waterwonen’ verandert in nachtmerrie door bureaucratische regels, verslag van het Kamerdebat over de gevangenisplannen en een historisch boek over de gevonden archieven over het getto van Warschau. Ned.2, 22.15-22.55u.

Filmjournaal Cannes. Festivaljournaal. Vanavond aandacht voor de première van Quentin Tarantino’s nieuwe film Inglorious Bastards. Ook Marco Borsato’s Wit Licht is in Cannes. Verder de opkomst van horror: regisseur Lars von Trier waagt zich aan het genre met zijn nieuwe film Antichrist. Zie ook weblogs.vpro.nl/cannes. Ned.2, 23.25-23.55u.

praatprogramma

De wereld draait door. Journalist/publicist Charles Groenhuijsen vertelt over Jay Leno, de Amerikaanse presentator van een latenight-talkshow, van wie hij een grote fan is. Leno stopt eind deze maand met zijn The Tonightshow en zal een nieuw dagelijks programma gaan maken op een vroeger tijdstip. Ook zangeres Sabrina Starke is gast. Sinds het uitkomen van haar debuutalbum Yellow Brick Road in oktober is de carrière van Starke in een stroomversnelling gekomen. Ned.3, 19.30-20.25u.

informatief

Profiel: Karin Spaink. Portret van de publiciste Karin Spaink, een voorganger in het verzet tegen een overheid die onze privacy belaagt. Spaink heeft een aanzienlijke reeks boeken op haar naam, waaronder bestsellers als Het strafbare lichaam. Een boek over alternatieve genezers die vinden dat ziektes die voortkomen uit het denken tussen de oren zit. Haar woorden ‘orenmaffia’ en ‘kwakdenken’ hebben de Van Dale gehaald. Het lichaam van Karin Spaink heeft haar meermalen, zoals ze dat zelf noemt, verraden. In 1986 werd bij haar multiple sclerose geconstateerd. Halverwege de jaren 90 kreeg ze een hersenbloeding. Vorig jaar werd bij haar een borst afgezet wegens een agressieve vorm van borstkanker. Spaink, die niet meer zo erg mobiel is, maar nog zeer actief, werd gevolgd gedurende een periode van een paar weken. Thuis en onderweg. In het ziekenhuis. Voor volle zalen. En in stille concentratie voor haar computer thuis. „Taal is mijn verhouding met de buitenwereld. Als ik ‘t ergens niet mee eens ben, dan schrijf ik erover. Als ik in de knoop zit, dan schrijf ik erover. Als ik de behoefte heb ergens iets aan te doen, dan schrijf ik er over.” Ned.2, 22.53-23.25u.

documentaire

Why poetry matters. De Britse komiek, acteur en schrijver Griff Rhys Jones houdt een gepassioneerd en persoonlijk pleidooi voor de poëzie en onderzoekt de kracht van het vers om te onderrichten, stimuleren, amuseren en verleiden. Griff ontleedt Keats met Simon Armitage, bekijkt een parade poëtische dandy’s met Andrew Motion en stuit op een experimenteel vers gemaakt met een dozijn strandballen. Hij woont een Shakespeariaanse masterclass bij en wordt in de berenkuil voor barden gesmeten tijdens een ‘poetry slam’. BBC 2, 22.00-23.00u.

Sisaï. Documentaire van David Gavro over de zoektocht van de 20-jarige Sisaï, een immigrant uit Ethiopië, die in Israël leeft met zijn adoptiefamilie, de Gavro’s. Hij krijgt nieuws over zijn biologische vader en hoort dat zijn vriendin Sivan zwanger is. Sisaï is zelf een buitenechtelijk kind en hij heeft veel onder deze situatie geleden. Hij neemt nu het besluit om zijn verantwoordelijkheid te nemen. Hij organiseert een bruiloft en trekt naar Afrika om zijn biologische vader te ontmoeten. De regisseur van de documentaire is de broer van Sisaï. Samen gaan ze op zoek naar zijn identiteit, zijn bloedlijn, zijn verleden en zijn toekomst. Canvas, 23.55-0.55u.

sport

Finale EUFA Cup: Shakhtar Donetsk-Werder Bremen. Korte voorbeschouwing, rechtstreeks verslag (vanaf 20.40u.) en nabeschouwing van de finalewedstrijd van de UEFA Cup tussen Shakhtar Donetsk en Werder Bremen met commentaar van Jeroen Grueter. Presentatie in de studio Toine van Peperstraten. Ned.3, 20.25-23.10u., ook te zien op Canvas met presentatie van Tom Coninx, Canvas, 20.40-23.05u.