Vodafone lijkt ondergewaardeerd

Vodafone voert een lastige jongleeract uit, nu het concern probeert de economische crisis het hoofd te bieden. De jaarcijfers van ’s werelds grootste aanbieder van mobiele telefonie laten zien dat het concern overal in zijn uitgestrekte imperium brandjes moet blussen. Dit mag beleggers er niet van weerhouden Vodafone te blijven zien als een aantrekkelijk groeifonds.

Problemen in Spanje, Turkije en Ghana hebben in het boekjaar tot 31 maart geleid tot een bedrag van 5,9 miljard pond aan voorzieningen voor onverwachte verliezen, wat erop duidt dat het agressieve groeibeleid van Vodafone risico’s met zich meebrengt, zowel op verzadigde als in opkomende markten.

Een mengeling van gebrekkige netwerkcapaciteit, zwakke distributie en veel te optimistische economische veronderstellingen zijn debet aan de problemen. Vodafone deed het slechter dan de concurrenten Telefonica en Turkcell, als je kijkt naar de organische omzetgroei.

Maar Vodafone haalt onder de nieuwe topman Vittorio Colao wél zijn doelstellingen. De concernomzet van 41 miljard pond voor het hele jaar kwam precies uit op wat was verwacht. De groei in de opkomende markten wordt deels tenietgedaan door een neergang op de verzadigde Europese markten en zwakke prestaties in Midden-Europa.

Maar de onderliggende omzetgroei van 1,3 procent ziet er nog steeds behoorlijk respectabel uit ten tijde van een mondiale recessie. De geldstromen maken ook een gezonde indruk. De vrije kasstroom is met 2,5 procent gestegen naar 5,7 miljard pond.

Colao mag dan de glans van Vodafone’s strategie afgehaald hebben, zijn focus op een kloppend huishoudboekje is welkom. Het grootste probleemgebied van het concern, Turkije, profiteert van een helder saneringsplan. De verzekering dat dit aan het einde van het financiële jaar vrucht moet gaan dragen, lijkt plausibel. Ook de belofte om in 2010 tweederde van een tweejarig bezuinigingsprogramma van 1 miljard pond rond te hebben, lijkt haalbaar.

Te midden van alle minder plezierige berichten is het makkelijk om te vergeten dat Vodafone nog steeds een groeifonds is. De prestaties op de zwaar bevochten Indiase markt zijn indrukwekkend, ondanks de stevige concurrentie. Vodafone is de op één na grootste aanbieder in het land, waar nog maar 35 procent van de bevolking over een mobieltje beschikt.

De Amerikaanse activiteiten van Vodafone draaien eveneens verrassend goed. Het belang van 45 procent in de joint venture Verizon Wireless genereert een jaarlijkse kassstroom van bijna 15 miljard dollar. Het moment nadert waarop Vodafone een dividend kan incasseren.

De Vodafone-aandelen worden verhandeld op een niveau van slechts negen maal de verwachte winst, overeenkomstig andere Europese telecomaanbieders. Beleggers zijn terecht bezorgd voor nog meer onverwachte problemen. Niettemin lijkt de waardering aan de behoedzame kant.

Una Galani

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • Una Galani