Verwarring door fout bij druk stembiljetten

Den Haag. Door een fout van een drukker is verwarring ontstaan bij Nederlanders die vanuit het buitenland per brief stemmen voor het Europees Parlement. De stemmers moeten in dezelfde envelop zowel een briefje met hun naam als het stembiljet stoppen. Van anoniem stemmen is dan geen sprake. ”We krijgen hier veel telefoontjes over”, zei een medewerker van het bureau Verkiezingen in Den Haag gisteren. ”De bedoeling is dat stemmers het stembiljet in een apart envelopje steken. Maar de drukker had het meegestuurde envelopje zelf al dichtgeplakt. Dat was een fout.” 38.000 Nederlanders hebben zich gemeld om voor 4 juni schriftelijk vanuit het buitenland te stemmen voor de Europese verkiezingen. De helft van de kiezers, 19.000, komt uit Aruba en de Nederlandse Antillen. De stemmers moeten hun stempapieren in een knaloranje envelop naar het stembureau in Den Haag sturen.