Verbouwing Rijksmuseum wordt duurder

De verbouwing van het Rijksmuseum valt opnieuw duurder uit dan verwacht. De kosten voor de aanbesteding van de renovatie liggen 14 miljoen euro hoger dan aanvankelijk was geraamd.

Dat schrijft minister Plasterk (Cultuur, PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij laat ook weten dat er inmiddels voor zes van de zeven onderdelen van de verbouwing overeenkomsten zijn gesloten met aannemers.

Ook de totale kosten van het project lopen verder op. In 2003 ging OCW nog uit van een budget van 272,5 miljoen. Minister Plasterk moest dit in juni 2008 al bijstellen tot 333 miljoen en gisteren tot 366 miljoen. De stijging wijt Plasterk aan vertraging die de bouw heeft opgelopen en aan toegenomen ‘coördinatiekosten’.

Het Rijksmuseum in Amsterdam is sinds 2003 grotendeels dicht voor een grootscheepse renovatie. Door problemen met vergunningen en het mislukken van de aanbesteding duurt de sluiting naar verwachting geen vijf maar tien jaar, tot in 2013.

Het nieuws van de overeenkomst met de aannemers bracht de minister als goed nieuws. Begin vorig jaar had hij namelijk de eerste ronde van aanbesteding verworpen, omdat de enige aannemer met een veel te hoge vraagprijs kwam. Met een nieuwe ronde van aanbestedingen en door de werkzaamheden te splitsen, is het beter gelukt in de buurt van het budget te blijven. Alleen de verbouwing van de Villa en de Teekenschool van het Rijksmuseum wachten nog op een aannemer.

Volgens Plasterk leveren de gestegen kosten geen directe financieringsproblemen op. Door de latere oplevering gaat de afbetaling van leningen ook later in. Gereserveerd geld kan nu worden ingezet om de kosten te dekken. De grootte van de lening neemt dus niet toe, maar de afbetaling komt dan ten laste van latere jaren, zo licht zijn woordvoerder toe.

De CDA-fractie in de Tweede Kamer is tevreden dat de minister is doorgegaan met onderhandelen over de aanbesteding. „De prijs is naar beneden gegaan”, zegt Kamerlid Antoinette Vietsch. Toch heeft zij nog steeds veel vragen over de berekeningen van Plasterk. „Straks doet zich weer een probleem voor, als blijkt dat er op het budget voor de Villa en Teekenschool is bezuinigd.”

De VVD-fractie vindt het „goed nieuws” dat de aanbesteding nu bijna rond is. Kamerlid Han ten Broeke: „Dat bewijst maar weer eens dat marktwerking loont.”

D66 reageert kritisch op de verhoging van de bouwkosten. Kamerlid Boris van der Ham: „In welk opzicht heeft de aannemer dan water bij de wijn gedaan? Hij krijgt toch 14 miljoen euro meer?”

Van der Ham vindt verder dat Plasterk „te weinig actief bouwers heeft uitgenodigd om een bod te doen. Doordat alle ogen op dit project zijn gericht, hebben ze koudwatervrees gekregen.”

Volgens Wim Pijbes, directeur van het museum, zijn er geen concessies gedaan aan het ontwerp van de architect. „Maar er bleek hier en daar wel een marge. Zo hoefde het parket uiteindelijk niet 100 procent knoestvrij te zijn, en zijn de messing kozijnen vervangen door roestvrij staal. Als je bij zo’n groot project een beetje schuift achter de komma, win je meteen miljoenen.”

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Rijksmuseum

In het bericht Verbouwing Rijksmuseum wordt duurder (20 mei, pagina 9) staat dat de aanbestedingskosten van de renovatie 14 miljoen euro hoger liggen dan aanvankelijk geraamd. Dit bedrag betreft echter alleen het hoofdgebouw.