Utrecht wil Paleis Soestdijk als locatie nationaal museum

Rotterdam, 20 mei. - De provincie Utrecht draagt Paleis Soestdijk voor als locatie voor het Nationaal Historisch Museum (NHM). De provincie vroeg dinsdag in een open brief aan minister Plasterk van Cultuur om dit te overwegen. Volgens een woordvoerder van de provincie staat de geplande locatie voor het NHM in Arnhem momenteel onder druk omdat de huidige directeuren de afspraken niet nakomen. ”Nu de canon niet meer als leidraad voor het museum wordt genomen en de locatie binnen Arnhem is veranderd, en men vanuit de Kamer hierop kritiek heeft geuit, vond de provincie het een goed idee om Soesdijk als locatie aan te bieden”, aldus de woordvoerder. Volgens de provincie is het paleis een uitstekende plaats voor het museum. ”Het Koninklijk Huis dient als bindend element voor de geschiedenis. Bovendien is Soestdijk geschikt als tentoonstellingsruimte en centraal gelegen”, aldus de woordvoerder. Nadere plannen voor het NHM moet Utrecht nog uitwerken. Plasterk zei vorige week woensdag tijdens het spoeddebat over het Nationaal Historisch Museum dat de keuze voor Arnhem in principe onomkeerbaar is. De Tweede Kamer debatteert op 11 juni verder over de plaatsing van het museum.